Сунце и комарци – најбољи начини да заштитите дечју кожу

Последњих година, проблеми са осетљивошћу коже код деце све су чешћи. И томе има много разлога – употреба хемијских средстава, различитих супстанци у средствима за одржавање хигијене, понекад чак и оним на којима пише да су потпуно безбедни за употребу код беба и деце. Атопијски дерматитис, екцем и слична обољења све су учесталија.
Ипак, оно на шта стручњаци највише упозоравају је УВ зрачење. Само једном дозволите да дете изгори и повећаћете шансу да у будућности оболи од меланома за 100%.

Како заштитити децу?

Па, пре свега, деца млађа од годину дана не би требало уопште да се излажу директном сунцу. Након године, и за одрасле и за децу важи да треба избегавати излагање сунцу у периоду од 10 сати пре подне, па све до 16 часова.
Ако су деца изложена сунцу, требало би кожу покрити одећом, а шешир је такође обавезан. То је свакако најефикаснија заштита. Међутим, наравно да нећете дете од две или три године држати на плажи обучено. Зато би требало пажљиво да одаберете лосион са заштитним фактором којим ћете намазати кожу детета изложену сунцу.

Шта је то SPF и шта значе те бројке?

SPF је скраћеница за „фактор заштите од сунца”. Ако ваше дете без заштите поцрвени на сунцу за, рецимо, 10 минута, ако му намажете заштитну крему са фактором 15, повећаћете могућност безбедне изложености сунцу за 15 пута. Дакле, не би требало да поцрвени најмање 150 минута. Иако већина родитеља ни у лудилу неће намазати тако низак заштитни фактор, Америчка асоцијација педијатара каже да он блокира око 93% штетних сунчевих зрака, док фактор 50 блокира 98%.

УВА и УВБ заштита

Ултраљубичасти А зраци чине кожу тамнијом, А ултраљубичасти Б зраци криви су ако кожа изгори. Али, не дајте се преварити – то не значи да су ови први здрави и безбедни иако се раније веровало да је тако. Подједнако су штетни, а УВА чак и подмуклији јер продиру дубље у кожу. Зато је важно да, кад бирате лосион, одаберете онај који пружа и УВА и УВБ заштиту. Једна од таквих је и Chicco sun колекција у оквиру које су сви производи водоотпорни и хипоалергијски. Chicco је развио нови, иновитивни систем заштите који се заснива на полимеру који повећава упорност фактора заштите, одржава факторе на кожи, водоотпоран је и природан, без алкохола, без силикона, без феноксиетанола, без парабена, без парфема, без ЕДТА, без ПЕГ. Ово је јединствена формула на тржишту и стога је погодна за бебе од рођења.

Који облик заштите користити и колико често?

Да ли ћете користити спреј, гел или крему – сасвим је неважно. Узмите оно што вам више одговара јер то неће утицати на квалитет заштите. Свакако бирајте водоотпорну заштиту ако ће се дете квасити, а крему нанесите пола сата пре излагања сунцу, како би заштита била потпуна. И понављајте на свака два сата, ако дете улази у воду и чешће.
Други велики непријатељ дечје коже којег често потцењујемо су – комарци. Да, и нас су уједали кад смо били деца, па нам није било ништа. Али, данас, комарци су највећи преносници заразних болести на свету. Тропска грозница и маларија су најопасније међу њима, али, на срећу, превенцијом се може много учинити.
Слично као и код заштите од сунца, увек је одећа најбољи избор. Али, пошто мале напасти постају активне управо лети, када смо лагано обучени, морамо размишљати и о другим начинима заштите. Пре свега, требало би избегавати боравак у близини мирне воде јер је ту њихова највећа концентрација. Наравно, заштитите кућу или стан комарницима.

Да ли сте знали да само женке комарца уједају?

Наравно да све ово не пружа стопостотну заштиту, нарочито у „сезони комараца”. Када су деца у питању, потребно је бити веома обазрив приликом коришћења било каквих средстава заштите. О апаратима са таблетицама и течношћу да и не говоримо. Они никако нису препоручљиви за коришћење у домовима где има деце.

Како онда заштитити децу?


Па, након што сте предузели све механичке мере заштите (комарници), остаје да одаберете препарат за кожу на природној бази, какви су они у Chicco Zanza колекцији. Осим препарата, ова колекција у свом саставу има и специјалан апарат који не користи ни таблетице нити било шта друго, већ просто емитује ултразвучне таласе мужјака комарца који одбијају трудне женке комарца које уједају, не изазивајући непожељне ефекте на људе или животиње. Речју, најприроднији могући вид заштите.
Дакле, уз адекватну заштиту, нема разлога да не уживате у летњим данима (и ноћима) са својим малишанима!
А. Ц.