Зашто би свако дете требало да чита најмање 20 минута дневно

27 априла, 2015

Постоји толико много ствари које бих ја, као учитељ, препоручила родитељима својих ђака, а тичу се читања с децом. Једна од њих је – читајте с децом 20 минута сваке вечери.

првацима сваку књигу би требало прочитати три пута:

– први пут да би дете чуло како речи звуче,

– други пут да би дете разумело о чему се ради, и коначно

– трећи пут да би се вежбало течно читање.

Старија деца би требало самостално да читају 15-20 минута и то наглас. Слушајте дете како изговара компликованије речи, скрените му пажњу када погреши и на крају, затражите да вам преприча шта је прочитао.

Ево и мало статистике на ту тему која ће вас сигурно подстаћи да нас послушате:

Јасно ми је да сте заузети и да немате пуно времена. Јасно ми је и да деца морају на време да легну у кревет. Али ми је јасно и следеће – ако прескачете вечерња читања са децом она ће спорије учити читање. Резервишите 20 минута сваке вечери и читајте са својом децом. Учитељи ће вам бити захвални. Деца једног дана, такође.

Извор: Kids Acitivities Blog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


9 коментара на "Зашто би свако дете требало да чита најмање 20 минута дневно

 1. miroljub каже:

  Bravo ,primer leave uciteljice !

 2. Vladimir каже:

  Ako preračunamo to je više od 264 nove reči svaki minut, odnosno više od 4 NOVE reči svake sekunde! Neko bi trebao da proveri šta objavljuje pre nego što objavi.

 3. daca каже:

  Proverite relevantnost podataka. 1800 000 reči nema ni jedan jezik.

 4. Ivana каже:

  U Obratnom rečniku srpskog jezika, koji se zasad smatra najiscrpnijim (mada svakako ne u dlaku kompletnim) registrom srpskih reči, ima nešto preko 160.000 reči. Daleko od 2 miliona…

 5. Isidora каже:

  Da li se kod nas rade standardizovani testovi za svaki uzrast? Ne. Ovo je potpuno nekritican odabir informacija, koji umanjuje vaznost cinjenice da deca treba da citaju. Steta, sa malo razmisljanja ovo je mogao biti dobar clanak.

 6. Zoran каже:

  Nigde ne pise da su to nove reci. Sto se vise cita i redovnije, to se sve bolje razumevaju reci ( njihovo znacenje), brze se cita i brze se obradjuju informacije u tekstu. Zato je gornja tabela TACNA.

  1. Milovan каже:

   Isto san shvatuo, jasno je da se reči moraju često ponavljati! U tome ništa nije loše… naprotiv!

 7. v каже:

  Odakle je ova statistika? Deluje sumnjivo bez detalja i reference o tome ko je sproveo istrazivanje, koji metod je koriscen, sta podrazumevaju pod ‘zadaci’ i drugo.
  Da je citanje dobro, to je ocigledno. Ali da bi clanak imao smisla traba da sadrzi mnogo preciznije informacije.

 8. Jelena каже:

  Draga Sanja, potpuno se slazem sa vama. A propos ovoga sto ste napisali u jednom francuskom kolezu su kao pilot projekat uveli citanje u skolama 20min dnevno.
  Zapravo skola je odredila vreme citanja, a ucenici su sami birali knjige za citanje. Dakle izmedju casova i odmora kada bi zazvonilo zvonce oni bi svi prekidali predavanja i aktivnosti, pa cak i zaposleni u skoli, spremacice, zaposleni u administraciji…itd izimali bi knjige i citali.
  Na kraju istrazivanja, ispostavilo se da neka deca koja nisu nimalo citala su postala recitija, a projekat je uspeo i jos uvek je na snazi.
  Moja zelja je da ovakav projekat zazivi i kod nas.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама