Zašto bi svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno

27 aprila, 2015

Postoji toliko mnogo stvari koje bih ja, kao učitelj, preporučila roditeljima svojih đaka, a tiču se čitanja s decom. Jedna od njih je – čitajte s decom 20 minuta svake večeri.

Prvacima svaku knjigu treba pročitati tri puta:

– prvi put da bi dete čulo kako reči zvuče,

– drugi put da bi dete razumelo o čemu se radi, i konačno

– treći put da bi se vežbalo tečno čitanje.

Starija deca bi trebalo samostalno da čitaju 15-20 minuta i to naglas. Slušajte dete kako izgovara komplikovanije reči, skrenite mu pažnju kada pogreši i na kraju, zatražite da vam prepriča šta je pročitao.

Evo i malo statistike na tu temu koja će vas sigurno podstaći da nas poslušate:

Jasno mi je da ste zauzeti i da nemate puno vremena. Jasno mi je i da deca moraju na vreme da legnu u krevet. Ali mi je jasno i sledeće – ako preskačete večernja čitanja sa decom ona će sporije učiti čitanje. Rezervišite 20 minuta svake večeri i čitajte sa svojom decom. Učitelji će vam biti zahvalni. Deca jednog dana, takođe.

Izvor: Kids Acitivities Blog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Zašto bi svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno

 1. miroljub kaže:

  Bravo ,primer leave uciteljice !

 2. Vladimir kaže:

  Ako preračunamo to je više od 264 nove reči svaki minut, odnosno više od 4 NOVE reči svake sekunde! Neko bi trebao da proveri šta objavljuje pre nego što objavi.

 3. daca kaže:

  Proverite relevantnost podataka. 1800 000 reči nema ni jedan jezik.

 4. Ivana kaže:

  U Obratnom rečniku srpskog jezika, koji se zasad smatra najiscrpnijim (mada svakako ne u dlaku kompletnim) registrom srpskih reči, ima nešto preko 160.000 reči. Daleko od 2 miliona…

 5. Isidora kaže:

  Da li se kod nas rade standardizovani testovi za svaki uzrast? Ne. Ovo je potpuno nekritican odabir informacija, koji umanjuje vaznost cinjenice da deca treba da citaju. Steta, sa malo razmisljanja ovo je mogao biti dobar clanak.

 6. Zoran kaže:

  Nigde ne pise da su to nove reci. Sto se vise cita i redovnije, to se sve bolje razumevaju reci ( njihovo znacenje), brze se cita i brze se obradjuju informacije u tekstu. Zato je gornja tabela TACNA.

  1. Milovan kaže:

   Isto san shvatuo, jasno je da se reči moraju često ponavljati! U tome ništa nije loše… naprotiv!

 7. v kaže:

  Odakle je ova statistika? Deluje sumnjivo bez detalja i reference o tome ko je sproveo istrazivanje, koji metod je koriscen, sta podrazumevaju pod ‘zadaci’ i drugo.
  Da je citanje dobro, to je ocigledno. Ali da bi clanak imao smisla traba da sadrzi mnogo preciznije informacije.

 8. Jelena kaže:

  Draga Sanja, potpuno se slazem sa vama. A propos ovoga sto ste napisali u jednom francuskom kolezu su kao pilot projekat uveli citanje u skolama 20min dnevno.
  Zapravo skola je odredila vreme citanja, a ucenici su sami birali knjige za citanje. Dakle izmedju casova i odmora kada bi zazvonilo zvonce oni bi svi prekidali predavanja i aktivnosti, pa cak i zaposleni u skoli, spremacice, zaposleni u administraciji…itd izimali bi knjige i citali.
  Na kraju istrazivanja, ispostavilo se da neka deca koja nisu nimalo citala su postala recitija, a projekat je uspeo i jos uvek je na snazi.
  Moja zelja je da ovakav projekat zazivi i kod nas.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama