EKSPERIMENT kojim ćete navesti decu da redovno peru zube

6 avgusta, 2017

Pranje zuba. Vreme kada su, odjednom, sve druge obaveze važnije. Odjednom ide da skupi igračke, odjednom mora nešto da uzme, skloni, pospremi. Da jede, pije, piški. Bilo šta. Samo da ne pere zube.

Deca pranje zuba izbegavaju zato što im je dosadno i zato što im nije zapravo baš sasvim jasna sva ta priča o karijesima. A i ne zanima ih mnogo. Zato, predlažemo da isprobate ovaj trik.

Prvo uzmite jedno jaje i skuvajte ga a potom ga izbelite. Proces izbeljivanja ide otprilike ovako: u razmeri 1:1 u šerpu sipajte vodu i sirće (čašu vode i čašu sirćeta, recimo) i stavite na vatru. Važno je da jaje bude potpuno pokriveno tečnošću. Kad voda prokuva, jaja stavite pod hladnu vodu i lagano obrišite.

Pažljivo ubacite jaje u praznu čašu, a onda ga polijte dobro poznatim crnim gaziranim sokom. Pitajte dete šta misli, šta će se dogoditi sa jajetom. Narednog dana izvadite jaje iz soka. Videćete da je potamnelo. Pitajte dete da objasni šta se dogodilo.

Dajte detetu četkicu i pastu i ohrabrite ga da pokuša da očisti jaje, pažljivo. Tokom procesa čišćenja objasnite mu da je to što se desilo jajetu vrlo slično onome što se dešava našim zubima, ako ih ne peremo redovno.

P. S. Ako ovo ne upali, ne ostaje vam ništa drugo nego da nastavite da ih jurite po kući sa četkicom u ruci!

A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama