Више од половине школа има неки облик електронског дневника, а свака пета, отприлике, може родитељима да пошаље СМС који ће упозорити на изостанке, лоше владање и нове оцене у дневнику. Провера оцена на сајту је бесплатна, а већина школа СМС информације наплаћује 20 динара.

Електронски дневник има колико присталица, толико и противника, подједнако аргумената „за“ и „против“. Компанија која је прва направила софтвер за електронски дневник и почела да га уводи у школе наводи да су искуства углавном позитивна.

– Наш софтвер прва је увела ОШ „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада још 2004, а данас уговор са нама има 750 школа широм Србије – каже за „Новости“ Небојша Јовановић, директор „Медија нетворка“. – Истраживање које смо спровели у сто школа, наших корисница, показало је да се долазак родитеља у школу није смањио, већ повећао, да нема драматичних сцена, већ родитељи долазе упознати са свим оценама и изостанцима.

Он објашњава да се 20 динара наплаћује СМС, али родитељи не морају да имају ни тај трошак ако електронски дневник проверавају путем сајта. Све остало им је бесплатно. Он упозорава како су се појавили неки други сервиси који од родитеља наплаћују коришћење од 1.000 динара на годишњем, па до 1.000 динара на месечном нивоу.

Све је већи број оваквих софтвера. Школе саме бирају са ким ће сарађивати. Према речима Ненада Фемића, аутора једног од софтвера за електронски дневник који се користи у школама у Новом Пазару, Пријепољу, Крагујевцу и још неким градовима, овом услугом задовољни су и школе и родитељи.

– Школе плаћају софтвер 44.000 динара и то је једини њихов трошак. Родитељима смо у почетку наплаћивали поруке, а више ни то не радимо – објашњава Фемић.

Електронски дневник би наредног месеца требало да добију све основне школе у београдској општине Стари град. Према речима Златка Грушановића, директора ОШ „Вук Караџић“, родитељи су веома заинтересовани и нема отпора. Цео пројекат финансира општина Стари град.

Да је оваква модернизација добра за школе слаже се и Снежана Марковић, државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Она објашњава да је Министарство просвете почело да прикупља податке о школама које имају софтвер, али и да је у току припрема за увођење јединственог информационог система.

– Тржиште је засада слободно, а тек јединствени систем на нивоу целе државе даће заиста добре резултате – сматра Марковићева.

АЛАРМ ЗА БЕЖАЊЕ

– Последња верзија софтвера омогућава да родитељима на мејл стигне обавештење након сваког часа са кога њихово дете побегне. Ова информација шаље се аутоматски. Није потребан захтев родитеља. Они тако на време могу да реагују и разговарају са дететом и разредним старешином – каже Небојша Јовановић.

И. МИЋЕВИЋ

Извор: Новости