Više od polovine škola ima neki oblik elektronskog dnevnika, a svaka peta, otprilike, može roditeljima da pošalje SMS koji će upozoriti na izostanke, loše vladanje i nove ocene u dnevniku. Provera ocena na sajtu je besplatna, a većina škola SMS informacije naplaćuje 20 dinara.

Elektronski dnevnik ima koliko pristalica, toliko i protivnika, podjednako argumenata “za” i “protiv”. Kompanija koja je prva napravila softver za elektronski dnevnik i počela da ga uvodi u škole navodi da su iskustva uglavnom pozitivna.

– Naš softver prva je uvela OŠ “Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada još 2004, a danas ugovor sa nama ima 750 škola širom Srbije – kaže za “Novosti” Nebojša Jovanović, direktor “Medija netvorka”. – Istraživanje koje smo sproveli u sto škola, naših korisnica, pokazalo je da se dolazak roditelja u školu nije smanjio, već povećao, da nema dramatičnih scena, već roditelji dolaze upoznati sa svim ocenama i izostancima.

On objašnjava da se 20 dinara naplaćuje SMS, ali roditelji ne moraju da imaju ni taj trošak ako elektronski dnevnik proveravaju putem sajta. Sve ostalo im je besplatno. On upozorava kako su se pojavili neki drugi servisi koji od roditelja naplaćuju korišćenje od 1.000 dinara na godišnjem, pa do 1.000 dinara na mesečnom nivou.

Sve je veći broj ovakvih softvera. Škole same biraju sa kim će sarađivati. Prema rečima Nenada Femića, autora jednog od softvera za elektronski dnevnik koji se koristi u školama u Novom Pazaru, Prijepolju, Kragujevcu i još nekim gradovima, ovom uslugom zadovoljni su i škole i roditelji.

– Škole plaćaju softver 44.000 dinara i to je jedini njihov trošak. Roditeljima smo u početku naplaćivali poruke, a više ni to ne radimo – objašnjava Femić.

Elektronski dnevnik bi narednog meseca trebalo da dobiju sve osnovne škole u beogradskoj opštine Stari grad. Prema rečima Zlatka Grušanovića, direktora OŠ “Vuk Karadžić”, roditelji su veoma zainteresovani i nema otpora. Ceo projekat finansira opština Stari grad.

Da je ovakva modernizacija dobra za škole slaže se i Snežana Marković, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ona objašnjava da je Ministarstvo prosvete počelo da prikuplja podatke o školama koje imaju softver, ali i da je u toku priprema za uvođenje jedinstvenog informacionog sistema.

– Tržište je zasada slobodno, a tek jedinstveni sistem na nivou cele države daće zaista dobre rezultate – smatra Markovićeva.

ALARM ZA BEŽANJE

– Poslednja verzija softvera omogućava da roditeljima na mejl stigne obaveštenje nakon svakog časa sa koga njihovo dete pobegne. Ova informacija šalje se automatski. Nije potreban zahtev roditelja. Oni tako na vreme mogu da reaguju i razgovaraju sa detetom i razrednim starešinom – kaže Nebojša Jovanović.

I. MIĆEVIĆ

Izvor: Novosti