Епидемиолог Зоран Радовановић: Ситуација није толико драматична да би се одустајало од школе

Поводом писања појединих медија да би због великог броја вируса зимски распуст могао да буде продужен, епидемиолог Зоран Радовановић оцењује за Данас да „није толико драматична епидемиолошка ситуација да би се одустајало од школе“.

У Министарству просвете, како су рекли за Данас, такву могућност нису разматрали, али су истакли да ће, уколико добију информације од Министарства здравља о овом питању, поступити у складу са тим.

Foto: Canva

Са друге стране, епидемиолог Радовановић каже да ово није време када би се уводиле радикалне мере попут продужетка распуста.

– Тачно је да се пресече учесталост инфекција дисајних органа када се обустави школа, али деца се срећу и на другим местима. А што се млађе деце тиче, ви направите толику штету јер родитељи морају да узимају боловања. Таква мера оправдана је када је озбиљна ситуација, када је изузетно учестала нека слична болест, али сада је све по сезонском току – наводи Радовановић за Данас.

С обзиром на то да се за ученике из Војводине распуст завршава овог викенда, било каква одлука о продужетку морала би бити донета пре понедељка.

Батут за сада такође није послао посебне препоруке, а очекује се да ће се саопштењем у току дана или сутра огласити и Министарство здравља, наводе Новости.

Ако би се разматрао продужетак зимског распуста, он би минимално морао да траје недељу дана, што значи да би учионице поново биле пуне од 29. јануара. Питање је како би ова промена утицала на децу из Војводине која су се распустила недељу дана пре својих вршњака у остатку Србије и да ли би то значило да би њихов распуст трајао чак две недеље дуже. У том случају би проблем надокнаде чак десет изгубљених наставних дана сигурно било велики.