Ево шта је било најтеже на тестовима из предмета по избору

јун 23, 2023
Ученици осмог разреда основних школа из целе Србије полагали су данас завршни тест из предмета по избору. Будући средњошколци су тест окарактерисали као најлакши до сада. За разлику од претходних, ове године уведена је новина, па тако уместо комбинованог теста ученици бирају један од пет понуђених предмета који ће да полажу.

Фото Милена Анђела
Новости

По новом систему могли су да се определе за историју, географију, биологију, физику или хемију, и то је трећи тест који полажу на малој матури 2023. године.

Како смо могли да чујемо од матураната, питања из биологије нису била тешка и сви су задовољни како су урадили тест.

– Тест није био тежак, а као најтеже бих издвојио 20. питање. Радило се о мачки која има 38 хромозома у зиготу, колико ће имати хромозома у ћелији после прве деобе ћелије, тако отприлике. Било је на заокруживање и нисам сигуран да ли сам добро урадио – рекао нам је ђак “Петефи” школе.

Када је реч о најлакшим питањима из биологије, ђаци наводе оно где се заокружује који део тела треба неговати да се не добије каријес, а наведени су руке, стопало и тако даље.

Ученици као тешко из биологије издвајају и 18. питање, везано за еволуцију нервног система.

Засићени раствор, шта је то?

– Која функционална група има аминокиселине и онда су понуђени амино и хидроксилна, ја сам заокружио амино и карбоксилна, али нисам сигуран да ли сам добро урадио. То је 20. питање. Могу да кажем да је било лако, али увек ти значе тај један или два бода. Тако је сада мени јер планирам да упишем Исидорину гимназију – каже нам Јован.

Теодор додаје да се за хемију спремао тек синоћ, али је учио читаву ноћ, па може да каже да је задовољан како је урадио.

– Мени је био тежак 11. задатак: засићени раствор, шта је то? Био ми је тежак јер су одговори били збуњујући, сви су били јако слични – наводи саговорник “Блица”.

– Полагала сам географију и није било уопште тешко, али ми је 19. питање било збуњујуће. Требало је да се повежу притоке са Јужном Моравом, Западном Моравом и Великом Моравом. Има пет река, од којих се Дрина и Тиса уливају у Дунав, па ме је то мало збунило. Ипак, мислим да сам добро урадила. Било је и јако лаких питања, попут првог где је требало да наведемо којом бојом се означавају реке на картама – објашњава Дуња која заједно са својим другарицама планира да упише Медицинску школу.

Из географије најтеже притоке Јужне Мораве

Када је реч о физици, најмање ученика са којима је “Блиц” разговарао је одабрало овај предмет. Ипак, они који јесу, кажу да није био превише тежак тест.

– Било је веома лако, али може се рећи да је 16. задатак био мало тежи јер смо ту требале да рачунамо. Задатак је био да имамо формулу за кинетичку енергију и ако брзину повећавамо четири пута, колико ће се повећати кинетичка енергија. Само треба да се рачуна, па је зато мало захтевнији – наводе Ксенија и Луна које су једва чекале да пореде решења.

Већина ђака каже да им је од сва три теста српски био најтежи, тек понеко наводи математику. За комбиновани тест се слажу да су најбоље урадили, а бирали су предмет на основу личних афинитета.

Тест из историје прилично тежак

Матица Српска и деоба ћелија намучили Нишлије

Ученик Ђ.М. из ОШ Вожд Карађорђе се спремао за тест из историје мало више од месец дана али каже да је тест био веома тежак.

– Био је тежак јер ништа није било из новог века, ништа из савременог дога, ништа из Првог светског рата, Ништа из Другог светског рата… Све само средњевековни ратови и старовековни ратови. Урадио сам 15 питања, очекујем да једно два, три питања буду нетачна – једно мојом грешком а два јер су била тешка. На пример, најтеже је питање било везано за седиште Матице српске, требало је изабрати између четири града, наводи он.

– Доста питања сам знао, али било се питања као то за Српску матицу за коју нисмо чули. Било је доста питања за која сам се двоумио. Најтеже је било питање где је требало да се препознају мемоари као историјски извор. Урадио сам све за пола сата, очекујем најбољи резултат – каже он.

Ученица из исте школе Т.Д. је изабрала биологију И каже да је тај тест био лакши од српског и задатака из математике.

– Вежбала сам само недељу дана. Све сам урадила, двоумила сам се око неких питања, знам да има неких нетачних. Најтеже је било питање за деобу ћелија, то је 17 питање. Очекујем добар резултат, каже она.

Ужичанима историја под‌једнако тешка као српски

Пред Основном школом “Душан Јерковић” у Ужицу данас око 10 сати три групе ђака, свршених осмака, стајале су раздвојено. У првој су били они који су на тесту полагали историју, у другој географију, у трећој биологију. Консултовали су се међусобно шта је у ком задатку требало одговорити.

– Историја је била лака, у рангу теста из српског језика. Највише питања је било из шестог и седмог разреда. Нисам знао одговор на питање шта је “Коначно решење”, а требало је написати истребљење Јевреја од стране нациста. Погрешио сам и у текстуалном задатку о Старом веку. Прво сам написао Стари Рим, што је и јесте тачан одговор, али сам се двоумио и преправио на Стара Грчка и тако погрешио. Све остало сам тачно урадио – известио је Илија Ивановић.

Јелена Јевтовић је из групе која је полагала географију. Каже, поједини задаци су били незамисливо лаки.

-Тражило се да одговоримо које су боје српске заставе, да ли је “Боже правде” химна Републике Србије, којом се бојом обележавају реке на географској карти. Једини задатак над којим сам се замислила био је 19. у коме се тражило да одговоримо које су притоке Велике, Западне и Јужне Мораве, али сам и то урадила – рекла је она.

Нисмо наишли на ђаке који су полагали биологију, а који су рекли да је тест био лак.

-Никада нисам успела, а мислим да нећу ни убудуће, да научим митозу и мејозу, телесна и полне ћелије, и погодило се да се баш то питање нашло на тесту. Урадили сам задатак, али не знам да ли тачно. Све остало би требало да је у реду, мада су пар питања могла да буду доста лакша – рекла нам је Дуња Вујаковић.

(Аутори: Вања Зеленовић, Бранко Јаначковић, Владимир Лојаница)

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама