Фарбање ускршњих јаја са малом децом – 5 ствари које морате знати пре него што почнете

Ближи се најрадоснији хришћански празник Ускрс, а са њим и дилема – да ли укључити малу децу у фарбање јаја? Малишани умеју да буду нестрпљиви и често невешти, али је украшавање јаја далеко забавније ако их укључите у цео процес.

Да би ускршње припреме протекле што лакше, без превише хаоса у кухињи, предлажемо неколико корисних савета за фарбање јаја са малом и предшколском децом. Спремите се за забаву!

Фарбање ускршњих јаја као породична традиција

Фарбање ускршњих јаја је традиција у многим породицама и дефинитивно омиљена активност међу млађом децом. Ипак треба имати на уму да са малишанима који још развијају спретност треба  бити пажљив и стрпљив. Ево шта би било најбоље да знате пре него што се упустите у породичну авантуру бојења јаја пред велики празник овог пролећа.

Припремите и заштитите „радни простор“ и мале креативце

Можда се дечји ентузијазам пренео и на вас, па понети атмосфером заборавите све „чари креативног хаоса“ који је неминован тамо где су деца и боје. Да бисте поштедели себе нервирања због уништеног стола, тепиха или нове дечје блузе, најпаметније је да као прави уметник – припремите радни простор.

Ако радите у кухињи или за трпезаријским столом, обавезно ставите пластични столњак, односно мушему и обезбедите много старих новина и папирних убруса. Можете и залепити ивице столњака испод стола, тако да се осигурате од случајних незгода. У сваком тренутку ваш малишан може да повуче мушему, а са њом и све то се на столу налази – и ето катастрофе у најави.

farbanje-jaja-pribor-mutilica
Pexels.com

Најбоље је ако можете да преселите цео „сет“ напоље, на терасу или у двориште. Ако то није могуће и морате да радите унутра, припремите се за неред и будите стрпљиви с малишанима.

Такође, заборавите на лаке пластичне чиније на столу. Увек је боље да у овом креативном пројекту користите теже посуде, јер се не могу преврнути као пластична или папирна чаша. У случају да употребљавате керамичке чиније и шоље, бирајте широке и дубоке моделе.

Премда су флеке готово неизбежне кад су у питању деца, покушајте да смањите „штету“ тако што ћете им обезбедити кецеље.

Фарбање јаја као лекција о бојама (и још по нечему)

Бојење јаја за Ускрс је сјајна прилика да проведете квалитетно време са својом децом и уједно поделите неколико корисних лекција. Док ће школарци уживати у цртању, дизајну и сложенијем украшавању јаја, није тајна да ће млађу децу највише фасцинирати боје. Играње са развијањем различитих нијанси је одличан тренутак за разговор о секундарним бојама – покажите им како се мешањем црвене и плаве добија љубичаста, како да добију зелене или наранџасте нијансе.

Екстра савет о бојама: Ако користите прехрамбене боје, да би јаја имала одличну нијансу за црвену вам треба 16 капи, за плаву и жуту по 20 капи, а за зелену 16. Да бисте добили наранџасту помешајте 12 kapi žute i 6 kapi crvene. Љубичаста настаје мешањем 15 капи црвене и 5 капи плаве.

Са предшколцима можете да попричате и о симболици Ускрса и упознати их са основним појмовима и детаљима празника.

Не користите најскупље боје

Многи родитељи започињу породични ритуал фарбања јаја куповином скупих комплета за бојење и разноразних сличица и налепница. Не морате непотребно трошити велике суме новца за непроверене боје које ће (можда) малишани непромишљено потрошити.

Заправо, боје за храну и мало сирћета и воде могу да дају одличне резултате. Користите једну кашику белог сирћета на једну шољу воде и неколико капи боје за храну, у зависности од боје, односно нијансе коју желите да постигнете. Четири до пет капи ће вам дати светле тонове, док ће више од 15 капи за резултат имати живописније боје.

Импровизујте са „алатом“

Трогодишњацима и четворогодишњацима неће бити баш лако да спусте јаје у шољу са бојом а да га не поломе. Олакшајте им тако што ћете као прибор користити мутилицу! Потребно је да гурнете кувано јаје између жица за мућење тако да не може да испадне.

Деци ће бити лако да умоче јаје у боју и извуку га, без бојазни да се оно оштети. За двогодишњаке ово може да буде врхунска забава, па очекујте да једно јаје боје и по десет минута!

boje-u-činijama-farbanje-jaja
Pexels,com

„Асортиман алата“ можете да проширите и лопатицом за сладолед или тестенину, којима се лако подиже јаје из боје.

Ако желите да фарбате неколико јаја одједном или више деце учествује у пројекту, покушајте да користите веће посуде уместо појединачних шољица. Тако ћете моћи да фарбате неколико јаја одједном.

Сода бикарбона је сјајна за чишћење руку

Многе маме се удубе у цео процес бојења јаја да забораве на рукавице. Ако вам је лакше да радите без заштитних рукавица, онда морате да будете спремни на разнобојне мрље на шакама. Но, постоји сјајан и поприлично једноставан (и јефтин) начин да руке по завршетку пројекта очистите. Помешајте сирће и соду бикарбону, благо истрљајте овом „пастом“ руке и оперите сапуном. Нема шара!

Не заборавите на забаву

На крају, поменимо и то да децу никада не бисте смели да оставите без надзора са свим бојама и јајима на столу. Малишани су радознали и потребно им је само неколико секунди да проспу црвену боју по вашем тепиху или да можда покушају да попију смесу за бојење.

Када сте сигурни да сте све припремили и обезбедили – не заборавите да се опустите и забавите. Фарбање јаја је много више од припреме ускршње трпезе, на овај начин градите дивне успомене са својом децом. Зато – уживајте и срећан Ускрс!

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.