Farbanje uskršnjih jaja sa malom decom – 5 stvari koje morate znati pre nego što počnete

Bliži se najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, a sa njim i dilema – da li uključiti malu decu u farbanje jaja? Mališani umeju da budu nestrpljivi i često nevešti, ali je ukrašavanje jaja daleko zabavnije ako ih uključite u ceo proces.

Da bi uskršnje pripreme protekle što lakše, bez previše haosa u kuhinji, predlažemo nekoliko korisnih saveta za farbanje jaja sa malom i predškolskom decom. Spremite se za zabavu!

Farbanje uskršnjih jaja kao porodična tradicija

Farbanje uskršnjih jaja je tradicija u mnogim porodicama i definitivno omiljena aktivnost među mlađom decom. Ipak treba imati na umu da sa mališanima koji još razvijaju spretnost treba  biti pažljiv i strpljiv. Evo šta bi bilo najbolje da znate pre nego što se upustite u porodičnu avanturu bojenja jaja pred veliki praznik ovog proleća.

Pripremite i zaštitite „radni prostor“ i male kreativce

Možda se dečji entuzijazam preneo i na vas, pa poneti atmosferom zaboravite sve „čari kreativnog haosa“ koji je neminovan tamo gde su deca i boje. Da biste poštedeli sebe nerviranja zbog uništenog stola, tepiha ili nove dečje bluze, najpametnije je da kao pravi umetnik – pripremite radni prostor.

Ako radite u kuhinji ili za trpezarijskim stolom, obavezno stavite plastični stolnjak, odnosno mušemu i obezbedite mnogo starih novina i papirnih ubrusa. Možete i zalepiti ivice stolnjaka ispod stola, tako da se osigurate od slučajnih nezgoda. U svakom trenutku vaš mališan može da povuče mušemu, a sa njom i sve to se na stolu nalazi – i eto katastrofe u najavi.

farbanje-jaja-pribor-mutilica
Pexels.com

Najbolje je ako možete da preselite ceo „set“ napolje, na terasu ili u dvorište. Ako to nije moguće i morate da radite unutra, pripremite se za nered i budite strpljivi s mališanima.

Takođe, zaboravite na lake plastične činije na stolu. Uvek je bolje da u ovom kreativnom projektu koristite teže posude, jer se ne mogu prevrnuti kao plastična ili papirna čaša. U slučaju da upotrebljavate keramičke činije i šolje, birajte široke i duboke modele.

Premda su fleke gotovo neizbežne kad su u pitanju deca, pokušajte da smanjite „štetu“ tako što ćete im obezbediti kecelje.

Farbanje jaja kao lekcija o bojama (i još po nečemu)

Bojenje jaja za Uskrs je sjajna prilika da provedete kvalitetno vreme sa svojom decom i ujedno podelite nekoliko korisnih lekcija. Dok će školarci uživati u crtanju, dizajnu i složenijem ukrašavanju jaja, nije tajna da će mlađu decu najviše fascinirati boje. Igranje sa razvijanjem različitih nijansi je odličan trenutak za razgovor o sekundarnim bojama – pokažite im kako se mešanjem crvene i plave dobija ljubičasta, kako da dobiju zelene ili narandžaste nijanse.

Ekstra savet o bojama: Ako koristite prehrambene boje, da bi jaja imala odličnu nijansu za crvenu vam treba 16 kapi, za plavu i žutu po 20 kapi, a za zelenu 16. Da biste dobili narandžastu pomešajte 12 kapi žute i 6 kapi crvene. Ljubičasta nastaje mešanjem 15 kapi crvene i 5 kapi plave.

Sa predškolcima možete da popričate i o simbolici Uskrsa i upoznati ih sa osnovnim pojmovima i detaljima praznika.

Ne koristite najskuplje boje

Mnogi roditelji započinju porodični ritual farbanja jaja kupovinom skupih kompleta za bojenje i raznoraznih sličica i nalepnica. Ne morate nepotrebno trošiti velike sume novca za neproverene boje koje će (možda) mališani nepromišljeno potrošiti.

Zapravo, boje za hranu i malo sirćeta i vode mogu da daju odlične rezultate. Koristite jednu kašiku belog sirćeta na jednu šolju vode i nekoliko kapi boje za hranu, u zavisnosti od boje, odnosno nijanse koju želite da postignete. Četiri do pet kapi će vam dati svetle tonove, dok će više od 15 kapi za rezultat imati živopisnije boje.

Improvizujte sa „alatom“

Trogodišnjacima i četvorogodišnjacima neće biti baš lako da spuste jaje u šolju sa bojom a da ga ne polome. Olakšajte im tako što ćete kao pribor koristiti mutilicu! Potrebno je da gurnete kuvano jaje između žica za mućenje tako da ne može da ispadne.

Deci će biti lako da umoče jaje u boju i izvuku ga, bez bojazni da se ono ošteti. Za dvogodišnjake ovo može da bude vrhunska zabava, pa očekujte da jedno jaje boje i po deset minuta!

boje-u-činijama-farbanje-jaja
Pexels,com

„Asortiman alata“ možete da proširite i lopaticom za sladoled ili testeninu, kojima se lako podiže jaje iz boje.

Ako želite da farbate nekoliko jaja odjednom ili više dece učestvuje u projektu, pokušajte da koristite veće posude umesto pojedinačnih šoljica. Tako ćete moći da farbate nekoliko jaja odjednom.

Soda bikarbona je sjajna za čišćenje ruku

Mnoge mame se udube u ceo proces bojenja jaja da zaborave na rukavice. Ako vam je lakše da radite bez zaštitnih rukavica, onda morate da budete spremni na raznobojne mrlje na šakama. No, postoji sjajan i poprilično jednostavan (i jeftin) način da ruke po završetku projekta očistite. Pomešajte sirće i sodu bikarbonu, blago istrljajte ovom „pastom“ ruke i operite sapunom. Nema šara!

Ne zaboravite na zabavu

Na kraju, pomenimo i to da decu nikada ne biste smeli da ostavite bez nadzora sa svim bojama i jajima na stolu. Mališani su radoznali i potrebno im je samo nekoliko sekundi da prospu crvenu boju po vašem tepihu ili da možda pokušaju da popiju smesu za bojenje.

Kada ste sigurni da ste sve pripremili i obezbedili – ne zaboravite da se opustite i zabavite. Farbanje jaja je mnogo više od pripreme uskršnje trpeze, na ovaj način gradite divne uspomene sa svojom decom. Zato – uživajte i srećan Uskrs!

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.