9 vrsta toksičnih očeva koji uništavaju detinjstvo

septembar 14, 2022

Sam pojam toksični roditelji zvuči pomalo strašno. Zar je moguće da postoje roditelji koji svojoj deci čine loše? Da, postoje. Međutim, mnogi od njih to rade nesvesno. Ima, naravno, slučajeva kad nije tako, ali uglavnom je želja ogromne većine roditelja da im dete bude srećno i uspešno i sve što rade, rade s namerom da to tako i bude.

Ipak, neka ponašanja i odnosi u porodici mogu stvoriti lošu atmosferu koja će kod deteta ostaviti posledice za čitav život. Zato je važno da se, kao roditelji, stalno preispitujemo i svoje ponašanje i postupke posmatramo i iz ugla deteta. Da li smo mi danas onakav roditelj kakav nam je bio potreban kad smo i sami bili deca?

O toksičnim majkama pisali smo ranije, a ovde predstavljamo 9 tipova toksičnih očeva.

1. Očevi koji su više drugari nego tate

Možda deluje kao najbolje rešenje postaviti se kao najbolji drugar detetu. I premda je sasvim jasno da naša deca nemaju većeg i iskrenijeg prijatelja od svojih roditelja, važno je da upamtite da ste im pre svega RODITELJI. I da im, pre nego drugar, u vama treba neko ko će im postaviti jasne granice, učiniti da se unutar tih granica osećaju sigurno, ko će ih učiti odgovornosti, toleranciji, empatiji. Kada na prvo mesto stavite drugarski odnos, vrlo je verovatno da dete od vas zapravo neće dobiti ono što mu je potrebno, a to nikako nije dobro.

2. Otac narcis

Tata narcis veruje da je on taj koji je u pravu – UVEK. Sve se oko njega vrti i vrlo lako će krivicu za svoje greške prebaciti na druge članove porodice, a dete izmanipulisati da se povinuje njegovoj volji, kako bi sačuvao kontrolu. Toliko je toga lošeg i pogrešnog u ovakvom stilu roditeljstva.

3. Odsutan otac

Otac koji se pojavljuje samo onda kada je to njemu zgodno. Posao, hobiji, prijatelji, vrlo često su ispred dece i porodice. A deca, nažalost, njegovo odsustvo plaćaju dubokom prazninom u emocionalnom razvoju.

4. Otac zlostavljač

Ovde se ne misli samo na fizičko zlostavljanje, već i na emocionalno psihičko i svako drugo, podjednako bolno. Bilo koji oblik da je u pitanju, on ostavlja dubok trag. A najgore je to što sredina uglavnom to ne može da prepozna, pa se takva deca u vrtiću, školi, društvu, etiketiraju kao loša, nevaspitana, bahata. A zapravo su najčešće samo željna ljubavi. A to je šteta koju je kasnije vrlo teško popraviti.

5. Otac zavisnik

Bilo da je reč o piću, narkoticima, kladionici ili nečemu drugom, kod zavisnika je predmet njihove zavisnosti uvek ispred dece, a vrlo retko su spremni da to priznaju, još ređe da potraže pomoć. Za one očeve koji prepoznaju i potraže pomoć, možemo reći da su posebno hrabri. Za ove druge, da će njihova deca sigurno čitav život imati ožiljak na duši zbog detinjstva ispunjenog strepnjom.

6. Tata iz Diznilenda

Ovo je ona vrsta oca koji se pojavljuje samo da bi kupio sladoled i odveo decu u lunapark. “Prljave” poslove poput zabrane još jednog slatkiša, oduzimanja ekrana i borbe s tantrumima ostavljaju mamama. On zapravo i ne preuzima ulogu oca, već više nekog ujaka kog deca obožavaju. Ali, njegova deca na kraju ne dobiju ono što im je od oca zapravo potrebno.

7. Ometen tata

To je onaj tata koji obično odluta često kad je s decom i lako izgubi fokus. Uzima telefon, misli na posao ili planira nešto za kasnije. U svom je svetu. Retko je stvarno posvećen deci i propušta najvažnije trenutke.

8. Mačo-tata

Mačo-tata ne veruje da dečaci imaju pravo na suze. Govori im da ne plaču kao neke strine i da budu malo muškarci. Uvek su suviše strogi i retko emocionalno pristupačni i topli. U trenucima kad je deci potrebno, ne umeju da pruže utehu.

9. Zahtevan tata

Ovaj tata stvarno ima najbolje namere i veruje da će, podižući lestvicu za decu baš visoko, za njih učiniti najbolju stvar. I šta god da deca urade, nikad im to nije dovoljno dobro. Sigurno se u svom okruženju sećate nekog od tih očeva koji nisu nikad svoju decu želeli da hvale pred njima, da se ne bi pokvarili. E, to su ovi očevi. Njihova deca, na kraju, nikad neće umeti da cene sebe i uvek će im se činiti da sve što rade – nije dovoljno dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama