FBG: Nastavnici nemaju nikakva prava, pa ni da planiraju svoje slobodno vreme

Članovi Foruma beogradskih gimnazija saopštili su da su „zaprepašćeni činjenicom da u Ministarstvu prosvete vlada potpuno odsustvo svesti o stepenu nezadovoljstva među nastavnicima“.

Foto: Canva

Forum beogradskih gimnazija ističe da apsolutno ne odgovara istini tvrdnja nadležnih u Ministarstvu prosvete da su zaposleni u beogradskim gimnazijama ljuti što će čas u subotu trajati 45 minuta, te da bi Ministarstvo „moralo znati da je koren nezadovoljstva pre svega nedostojan tretman od onih koji bi morali imati mnogo više senzibiliteta za probleme u prosveti nego što ih očigledno imaju.“

– Karambol koji je nastao oko tako jednostavne stvari, kakva je organizacija rada subotom predstavlja samo kap koja je prelila čašu i ukazala da nastavnici očigledno nemaju nikakva prava, pa ni pravo da planiraju slobodno vreme jer se nikad ne zna da li će od nadređenih stići neko naređenje danas za sutra i to u vidu formalne ili neformalne prepiske. – stoji u saopštenju Foruma.

Forum deli stav Ministarstsva da učenik u svakom trenutku mora biti u fokusu, ali istovremeno se pitamo da li to važi samo za beogradske učenike, dok su oni u unutrašnjosti prepušteni stihiji, uzimajući u obzir da su škole u unutrašnjosti skratile časove, a nemali broj njih je propušteno gradivo „nadoknadio“ onlajn nastavom.

– S obzirom na to da verujemo u nespornu brigu Ministarstva za budućnost učenika pozivamo nadležne da sutra obaveste javnost o broju učenika koji nisu prisustvovali nastavi tokom radne subote.

Forum beogradskih gimnazija smatra i da je tvrdnja da nastavnici beogradskih gimnazija bojkotuju reformske procese potpuno besmislena imajući u vidu angažovanje velikog broja članova Foruma u reformama.

– Da su nadležni u Ministarstvu bili spremniji da pažljivo pročitaju Forumovu odluku u pogledu pilotiranja Državne mature mogli su uočiti da Forum nema nameru da se trajno povuče iz projekta, već samo do trenutka dok nas iz Ministarstva ne uvaže kao ravnopravne sagovornike na ovu temu. – navode članovi FBG.

Na kraju saopštenja naglašeno je da je Forum uvek otvoren za razgovor i rešavanje problema kroz dijalog, ali da „do sada nisu naišli na otvorena vrata Ministarstva“. Ukoliko, kao što tvrde u saopštenju, takvo raspoloženje vlada i u Nemanjinoj ulici, ne vidimo zašto se ne bismo sastali već u ponedeljak i otvoreno razgovarali o svim problemima.