Finska predstavila plan reformi obrazovanja, budžet za osnovno obrazovanje biće 200 miliona evra

10 avgusta, 2023

Finska vlada je predstavila plan reformi obrazovnog sistema u osnovnim školama koji treba da bude sproveden u naredne četiri godine.

Finska ima jedan od najboljih školskih sistema, a sada planira reforme i još veća ulaganja.

U programu vlade se navodi da svaka mlada osoba koja završava osnovnu školu, mora da ima dovoljno osnovnih znanja i veština za srednje obrazovanje, međutim nastavnici se žale da nemaju dovoljno vremena da predaju te osnove.

Zbog toga će u osnovno obrazovanje biti uloženo više novca, piše list “Helsingin Sanomat”, prenosi Tanjug.

U 2024. godini finska vlada će izdvojiti 50 miliona evra za osnovno obrazovanje, a taj budžet trebalo bi da bude povećan do 2027. godine na 200 miliona evra. Istovremeno, biće povećan minimalan broj časova za dva do tri časa na nedeljnom nivou, ali bez proširenja nastavnog plana i programa.

Cilj je da se poveća broj časova za učenje čitanja, pisanja i računanja.

Finska vlada želi da uspostavi i jedinstveni model za prevenciju nasilja u školama. Prema novom modelu, predviđa se podnošenje krivične prijave ukoliko dete mlađe od 15 godina počini nezakonito delo u školi. Nakon toga će biti organizovana diskusija u kojoj će učestvovati počinilac i žrtva, kao i njihovi staratelji, policija i zakonski zastupnici.

Takođe se navodi da će biti pojačana pravna zaštita učenika koji je bio žrtva nasilja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Finska predstavila plan reformi obrazovanja, budžet za osnovno obrazovanje biće 200 miliona evra

  1. Velja kaže:

    Kada ce kod nas da se zavrsi reforma obrazovanja koja traje nekoliko godina. Sve zemlje u okruženju su zavrsila reformu. Recimo Slovenija ima savremenu nastavu i nema nikakvih problema skolama. Nemam nista protiv da se pise o raznim reformama sirom sveta ali imamo primere dobre prakse i u okruženju pa treba pisati i o njima.

  2. Dragana B. kaže:

    Da jesrece da i.i reorganizujemo skolstvo i uzmemo njihov zdrav odnos prema deci i pedagoski i edukativan!Pre svega normalan kadar nasta nika i pedagoga ne neuroticare bolesne i kupljenih diploma?Trebaju mladi zdravi pametninapredni mladi ljudi ne knjiski moljci zaostaluh shvatanja vec buducnost 22 vek!Naravno manje ucenja vise vremena za druzenje interakciju sport i druge aktivnosti za zdrav nacin zivota!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama