Флексибилни ритам: Нови систем рада у вртићима

То значи да ће родитељи моћи сами да одреде време доласка детета у вртић и изласка из њега, према сопственом распореду.
vrti
Велики број новосадских вртића ће од 1. октобра започети припреме за увођење флексибилног ритма дана, који подразумева прилагођавање дневних активности детета у складу са његовим и породичним потребама, пише Дневник. Наиме, то значи да ће родитељи моћи сами да одреде време доласка детета у вртић и изласка из њега, према сопственом распореду. Клинци и клинцезе више неће бити у обавези да ужинају у трпезарији и тим прекидају игру, а они малишани који не желе да спавају у поподневним сатима, то неће морати да чине, већ ће им бити обезбеђене неке мирне активности у том периоду.
– На пример, родитељ који ради поподне може да проведе квалитетно преподне са својим дететом и да се не буди рано само да би га довео у вртић – објашњава за Дневник педагог и стручни сарадник у неколико вртића “Радосног детињства” Сандра Кампел. – За дете које дође до 9 сати чува се доручак у простору који је адекватан за то. Ако се за ужину служи неко воће или кекс, деца ће моћи да то поједу и ван простора који је за то предвиђен, што малишанима изузетно прија, јер не морају да прекидају игру и тако ремете своје потребе. Ипак, то не значи да ће ужина моћи да се једе у свако доба.
Нови систем подразумеваће и да родитељи могу да учествују и у планирању програма и садржаја, наравно, у сарадњи са васпитачима, а малишани ће моћи да бирају да ли желе да учествују у индивидуалним или групним активностима. По речима Сандре Кампел, припреме за прелазак на флексибилни систем рада подразумеваће тимско ангажовање свих запослених у установи, од главног васпитача до помоћно-техничког особља. У тај процес неће ући неколицина вртића у којима се тај систем већ примењује две године, међу којима је и „Палчица“. У тим установама, каже Кампел, „флексибилност је део свакодневице и никада није представљало проблем“. Она додаје и да захваљујући том систему деца максимално користе сав расположив простор вртића, који је подређен њиховом правилном развоју и напредовању. Позвала је све родитеље који имају било какве недоумице да поразговарају са васпитачима, руководиоцима, педагозима и психолозима Предшколске установе, како не би дошло до неспоразума или нагађања.
Извор: Дневник//Novi sad