Флексибилно радно време и вртићи важне мере за подстицај рађања

20 марта, 2018
Важно је подстицати послодавце да омогуће родитељима флексибилно радно време, рекла је министарка Славица Ђукић Дејановић која је за РТС говорила о Стратегији за подстицање рађања.
Следи акциони план који предвиђа низ мера, попут субвенционисања инвеститора да надомак фабрика отварају обданишта, али и да се празни простори у школама адаптирају јаслицама и предшколском узрасту, каже генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.
Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да је ублажавање економске цене подизања детета национална мера, али и да многе локалне самоуправе такође упражњавају ту меру.
Тако да је сума новца која ублажава економске потребе које свака породица има на вишем нивоу него што говоримо, рекла је Славица Ђукић Дејановић.
Истакла је да је значајно да локалне самоуправе имају увид у то колико жена на њиховој територији има проблем са стерилитетом. Могуће је, објашњава, заједничким снагама помоћи и омогућити, посебно онима који су се већ остварили као родитељи уз помоћ биомедицински потпомогнуте методе, да добију и друго дете.
Додала је да је потребно мењати нормативу за ту област, те да је та мера ограничена на мајке до 42 године старости.
Говорећи о усклађивању рада и родитељства, министарка је рекла да постоје „изванредни примери добре праксе“.
„Већ се примењује закон који каже да родитељи деце до седам, односно 10 година могу радити не само кроз фиксно, већ варибијално радно време, могу бирати смене, или имати рад од куће, или могу бити ангажовани четворочасовним радним временом“, рекла је Славица Ђукић Дејановић.
Истакла је да је важно подсећати на овај закон и стимулисати послодавце који имају социјално одговорно понашање.
„Не само да имају у свом плану да направе вртић, него и да испуне социјалну одговорност тако што ће дати могућност родитељима да буду и бољи радници и релаксиранији родитељи“, додала је министарка.
Министарка је образложила да мере популационе политике проистичу из стратегије за подстицање рађања, што значи да се мотивишу жене које имају једно дете да има двоје, троје, или троје, четврто.
„Социјална политика се поклапа често са популационом. Али, не можемо подстаћи рађање жене која већ има десеторо деце. Светска здравствена организација каже да је за здравље жене битно да она иде до четвртог детета, а и да је за дете то најбитније“, рекла је Ђукић Дејановић.
Улога локалне самоуправе и отварање вртића
Генерелни секретар председника Србије Никола Селаковић каже за РТС да је финансијски елемент у овој стратегији изузетно битан, али да он није једини и кључан.
„Влада је донела стратегију, после које ће уследити акциони план, са циљевима и роковима, који превиђа читав низ мера“, рекао је Селаковић.
Навео је да се то односи на субвенционисање страних и домаћих инвеститора да надомак фабрика отварају обданишта, али и на локалне самоуправе у којима има простора који се може искористити за вртиће.
„Дајте да учионице и делове школа адаптирамо јаслицама и предшколском узрасту, да понудимо учитељима да се преквалификују и почну да раде као васпитачи. Ово је начин да локална самоуправа без великих инвестиција помогне тим људима“, навео је Селаковић.
Истиче да, као друштво, сваку жену која је у другом стању морамо да поштујемо као светињу. Додао је да у Србији има 6.474 брачна пара која немају децу.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Флексибилно радно време и вртићи важне мере за подстицај рађања"

  1. B каже:

    Sve ste uradili da upropastite ovo društvo. Poklonici ste najgoreg oblika kapitalizma i eksploatacije ljudi. Zadužbinari ste nehumanog odnosa prema radniku i prodavci svega čega se dohvatite. I imate obraza da “trunite” ovde o povećanju nataliteta. Pa napravili ste ambijent u kome su osnovni proizvodi jeftina radna snaga i jednako tako jeftini izvozni visokoobrazovni “artikli”. Količina licemerja koje “prosipate” je nepodnošljiva. To se posebno odnosi na ove “borce za socijalnu pravdu”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама