Fleksibilno radno vreme i vrtići važne mere za podsticaj rađanja

20 marta, 2018
Važno je podsticati poslodavce da omoguće roditeljima fleksibilno radno vreme, rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović koja je za RTS govorila o Strategiji za podsticanje rađanja.
Sledi akcioni plan koji predviđa niz mera, poput subvencionisanja investitora da nadomak fabrika otvaraju obdaništa, ali i da se prazni prostori u školama adaptiraju jaslicama i predškolskom uzrastu, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.
Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta nacionalna mera, ali i da mnoge lokalne samouprave takođe upražnjavaju tu meru.
Tako da je suma novca koja ublažava ekonomske potrebe koje svaka porodica ima na višem nivou nego što govorimo, rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Istakla je da je značajno da lokalne samouprave imaju uvid u to koliko žena na njihovoj teritoriji ima problem sa sterilitetom. Moguće je, objašnjava, zajedničkim snagama pomoći i omogućiti, posebno onima koji su se već ostvarili kao roditelji uz pomoć biomedicinski potpomognute metode, da dobiju i drugo dete.
Dodala je da je potrebno menjati normativu za tu oblast, te da je ta mera ograničena na majke do 42 godine starosti.
Govoreći o usklađivanju rada i roditeljstva, ministarka je rekla da postoje „izvanredni primeri dobre prakse“.
„Već se primenjuje zakon koji kaže da roditelji dece do sedam, odnosno 10 godina mogu raditi ne samo kroz fiksno, već varibijalno radno vreme, mogu birati smene, ili imati rad od kuće, ili mogu biti angažovani četvoročasovnim radnim vremenom“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Istakla je da je važno podsećati na ovaj zakon i stimulisati poslodavce koji imaju socijalno odgovorno ponašanje.
„Ne samo da imaju u svom planu da naprave vrtić, nego i da ispune socijalnu odgovornost tako što će dati mogućnost roditeljima da budu i bolji radnici i relaksiraniji roditelji“, dodala je ministarka.
Ministarka je obrazložila da mere populacione politike proističu iz strategije za podsticanje rađanja, što znači da se motivišu žene koje imaju jedno dete da ima dvoje, troje, ili troje, četvrto.
„Socijalna politika se poklapa često sa populacionom. Ali, ne možemo podstaći rađanje žene koja već ima desetoro dece. Svetska zdravstvena organizacija kaže da je za zdravlje žene bitno da ona ide do četvrtog deteta, a i da je za dete to najbitnije“, rekla je Đukić Dejanović.
Uloga lokalne samouprave i otvaranje vrtića
Generelni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da je finansijski element u ovoj strategiji izuzetno bitan, ali da on nije jedini i ključan.
„Vlada je donela strategiju, posle koje će uslediti akcioni plan, sa ciljevima i rokovima, koji previđa čitav niz mera“, rekao je Selaković.
Naveo je da se to odnosi na subvencionisanje stranih i domaćih investitora da nadomak fabrika otvaraju obdaništa, ali i na lokalne samouprave u kojima ima prostora koji se može iskoristiti za vrtiće.
„Dajte da učionice i delove škola adaptiramo jaslicama i predškolskom uzrastu, da ponudimo učiteljima da se prekvalifikuju i počnu da rade kao vaspitači. Ovo je način da lokalna samouprava bez velikih investicija pomogne tim ljudima“, naveo je Selaković.
Ističe da, kao društvo, svaku ženu koja je u drugom stanju moramo da poštujemo kao svetinju. Dodao je da u Srbiji ima 6.474 bračna para koja nemaju decu.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Fleksibilno radno vreme i vrtići važne mere za podsticaj rađanja"

  1. B kaže:

    Sve ste uradili da upropastite ovo društvo. Poklonici ste najgoreg oblika kapitalizma i eksploatacije ljudi. Zadužbinari ste nehumanog odnosa prema radniku i prodavci svega čega se dohvatite. I imate obraza da “trunite” ovde o povećanju nataliteta. Pa napravili ste ambijent u kome su osnovni proizvodi jeftina radna snaga i jednako tako jeftini izvozni visokoobrazovni “artikli”. Količina licemerja koje “prosipate” je nepodnošljiva. To se posebno odnosi na ove “borce za socijalnu pravdu”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama