Fondacija „Obrazovanje za Srbiju” pokrenula nacionalni konkurs za edu-lidere: Prijavite se!

29 decembra, 2022

Početkom školske 2022/2023. godine osnovana je fondacija „Obrazovanje za Srbiju”, kao deo velike Teach For All mreže, koja okuplja preko 85.000 nastavnika u 60 zemalja sveta. Ova globalna mreža, koja je pokrenuta pre 25 godina, podržava i podstiče mlade lidere, inovatore i pokretače promena u obrazovanju da pozitivno utiču na budućnost.

O čemu je reč?

Ideja o pokretanju nacionalnog konkursa stvorila se iz prepoznate potrebe da se obrazovno-vaspitni sistem osnaži kroz kreativnost edu-lidera, pokretača promena i entuzijastičnih nastavnika, koji vole svoj posao i imaju želju da u svojim učionicama inoviraju nastavnu praksu.

Misija Fondacije „Obrazovanje za Srbiju” je da pronađe kandidate koji to mogu, koji to rade i koji su spremi da učestvuju u promenama, i da ih nagradi kroz dvogodišnji program stipendiranja, koji će im pored znanja i veština, doneti i mnoštvo benefita na polju razvoja kompetencija kroz fenomenalne programe na globalnom nivou.

Ko ima pravo učešća na ovom konkursu?

Program za edu-lidere otvoren je za sve mlade studente, apsolvente i diplomce, voljne da svoju karijeru i profesiju oblikuju radeći na pozicijama vaspitača, učitelja, nastavnika ili stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama. Pravo učešća imaju i već zaposleni nastavnici, koji rade na određeno vreme. Takođe, poziv je otvoren i za one koji rade u drugim privrednim granama, a želeli bi da uđu u obrazovno-vaspitni sistem radeći kao nastavnici.

Kako teče program selekcije i kako se sprovodi?

Program selekcije edu-lidera u Srbiji je temeljno osmišljen po modelu koji primenjuju sve države članice Teach For All mreže, a zasniva se na praćenju niza objektivnih parametara i kompetencija kandidata, koji pokazuju različit nivo svoje kreativnosti, snalažljivosti i želje da unesu promene i inovacije u obrazovno-vaspitni sistem. Veoma je bitno da svi naši edu-lideri dele naše vrednosti: zajedništvo, brižnost, pozitivni uticaj i ljubav.

Sam proces prijave na konkurs podrazumeva:

– Popunjavanje prijave

– Slanje dokumentacije: CV, preporuka, diplome

– Učešće u onlajn testu kompetencija

– Učešće u prvom krugu intervjua

– Učešće u drugom krugu intervjua

– Pohađanje obuka u Institutu za edu-inovacije

– Dobijanje titule edu-lidera

– Pokretanje promena u školama

Kako se sprovode obuke, koliko traju i šta podrazumevaju?

Obuke za edu-lidere sprovode se na Institutu za edu-inovacije, traju šest nedelja i podrazumevaju kako razvoj znanja i kompetencija, tako i upoznavanje sa posebnim Okvirom pedagoških kompetencija za kolektivno liderstvo (KOLID), koji će kandidatima dati konkretne smernice, savete i alate kako pokrenuti liderske aktivnosti u učionici, školi, okruženju!

Predavači programa za edu-lidere su strogo odabrani stručnjaci iz zemlje i sveta, sa dugogodišnjim iskustvom rada u obrazovanju, imaju iza sebe značajna postignuća i deo su svetskog KOLID sistema.

Šta nakon završetka obuka na Institutu za edu-inovacije?

Nakon šestonedeljnog učešća na radionicama, vežbama i predavanjima, nacionalni kandidati imaju kompletan sklop pedagoških i liderskih kompetencija potrebnih za rad u obrazovno-vaspitnom sistemu i zvanično dobijaju titulu edu-lidera Fondacije „Obrazovanje za Srbiju”.

Sledeći korak podrazumeva zapošljavanje i rad u školama koje su se prijavile za ovaj program. Od momenta kada nacionalni edu-lideri dobiju posao u školi kao vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori ili stručni saradnici, Fondacija „Obrazovanje za Srbiju”, nastavlja pružanje podrške kroz mentorski rad i koučing, ali i davanje dodatne finansijske podrške na platu!

Svi odabrani kandidati i nakon dve godine rada u školi, mogu i dalje da ostanu u programu, i tako postanu alumni Fondacije „Obrazovanje za Srbiju”, nastavljajući svoju saradnju sa drugim edu-liderima kroz inspirativne projekte na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou.

Prijava je otvorena do 1. marta 2023. godine, zato ne propustite šansu da postanete edu-lider baš vi!

Ukoliko vidite sebe kao edu-lidera ili poznajete nekoga iz vašeg okruženja ko ima želju da svoju profesiju razvija u obrazovanju ili smatrate da je dobar u tome što radi i zaslužuje titulu nacionalnog edu-lidera, prenesite im prijavu.

Konkurs je otvoren do 1. marta 2023. godine za prvu generaciju edu-lidera. Naredni konkurs biće otvoren tek naredne godine, zato nemojte čekati, budite među prvim edu-liderima. Verujemo u vas!

PRIJAVITE SE OVDE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama