Fraze koje roditelji treba da izbegavaju (i šta reći umesto toga)

17 marta, 2018

Ništa na ovom svetu ne može za jednog roditelja biti iritantnije od deteta koje neprestano i uporno traži nešto što ste mu rekli da ne može da dobije. Ako uz to ide i bacanje, vrištanje, lupanje o pod, to je dobitna kombinacija za slom roditeljskih živaca.

„More, ja sam tebe rodila, ne ti mene! Sad ću ti pokazati!” poželeće da drekne svaki roditelj. Ma koliko bilo teško odleti iskušenju da vičete, kaznite ili udarite dete, većina stručnjaka za odgoj se slaže da bi to svakako trebalo da pokušate da izbegnete, jer, postoje bolja rešenja.

Kako?

Pa, jednostavnim i malim promenama. Fraze koje u besu koristi svaki roditelj, uz ton glasa koji obavezno prati stresne situacije, treba zameniti nekim drugim, jasnim, čvrstim, ali ne pretećim i besnim.

Evo na šta konkretno mislimo.

Recimo da imate trogodišnjaka koji je upravo išarao zid zelenom bojicom. Umesto da viknete nešto poput: „Šta si to uradio?! Na šta si mislio?!” pokušajte da mirnim tonom kažete: „Znaš da ne smeš da bojiš zidove. Moramo sad to da očistimo.”
„NE!” verovatno će viknuti dete, „Neću!”

„Hajde”, reći ćete i dalje mirnim tonom. „Pokazaću ti gde stoje krpe i kako to da očistiš.”

U idealnoj situaciji, to bi bilo dovoljno. Ali roditelji trogodišnjaka znaju da su šanse da se ovo desi veoma male. Šta ako je dete i dalje uznemireno i baca se po podu iz protesta? Umesto da izgubite živce i spustite se na njegov nivo, pokušajte drugačije.

„Vidim da ti je ovo sad teško. Hajde, kasnije ćemo. Idemo da popijemo malo vode”, reći ćete.

Dete će se možda složiti, možda neće. Ali u nekom momentu, moraće da se smiri (svaki roditelj zna da se to pre ili kasnije desi). Tad mu pokažite kako da obriše bojicu sa zida.

Kada zid konačno bude čist, okrenite se prema detetu i recite: „Hajde da nađemo neko bolje mesto da držimo bojice, da se ovo ne bi ponovo desilo.”

Ceo proces rešavanja ovakve situacije može da potraje, ali uz dovoljno strpljenja, na kraju ćete dobiti to što želite – čist zid bez vikanja i pretnji. Istovremeno, dete će naučiti da iza svakog dela stoje određene posledice.

Istina koju mnogi roditelji zaboravljaju, a koju često zbog toga ponavljamo, glasi da trogovišnjaci zapravo nisu u stanju da kontrolišu svoje impulse. Nema te strogosti, vike, gvozdene discipline koja može da promeni i stvori nešto što u njihovom mozgu priroda još nije razvila. I mada su fraze koje predlažemo najbolje za malu decu, možete ih primenjivati i kod starije dece.

 

Priredila: A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama