Где цена вртића остаје иста, а где су МОГУЋА ПОСKУПЉЕЊА

28 септембра, 2017

Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о основама система васпитања и образовања, који омогућује локалним самоуправама да боравак малишана у вртићима субвенционишу мање од досадашњих 80 одсто. И поред тога што се о овој теми, која се тиче великог броја родитеља, говори недељама, већина градова и општина које је “Блиц” контактирао, тврде да још не знају када ће, ни у којој мери, ово утицати на промену цене вртића.
 

Родитељи ће плаћати и више од економске цене вртића
За разлику од досадашње праксе, да родитељи плаћају 20 одсто економске цене вртића, а локална самоуправа 80, ступањем на снагу новог Закона о основама васпитања и образовања, општине и градови моћи ће да плаћају “до 80 одсто”. То им даје простора да уместо досадашњих зацртаних 80 одсто, своје учешће смање на колико год они хоће, а то значи само једно – скупље вртиће за родитеље!
– Израдиће се социјална карта. Нема смисла да људи различитих прихода плаћају исту цену. Има оних који су богати, а користе што је вртић јефтин, а онда нема средстава за оне којима треба. Због тога ће се радити социјална карта родитеља – изјавио је министар просвете Младен Шарчевић током расправе о предлогу овог закона, правдајући овакав потез тиме што многе локалне самоуправе немају средстава да испуне квоту од 80 одсто која је вила “закуцана”.
 
Вртићи би због новог закона могли да постану ДУПЛО СKУПЉИ, а цена ће зависити од прихода родитеља
Према новом предлогу Закона о образовању и васпитању, цена вртића убудуће могла би да поскупи – по њему локална самоуправа неће морати да дотира 80 одсто економске цене као до сада.
Прочитај још
Иако је од ове расправе прошло недељу дана, а сама информација позната јавности већ више недеља, локалне самоуправе прилично су затечене питањима о примени овог закона, а Министарство просвете не одговара на питање како ће се категорисати родитељи и колика ће сада бити цена вртића широм Србије.
Београд: Повећање се не разматра
Тако у Секретаријату за образовање и дечју заштиту тврде да ово питање још нису разматрали, као и да цене за сада остају исте. До када ће бити тако и колико повећање родитељи могу да очекују, још нико није могао да нам каже.
Према подацима Секретаријата, у престоничке државне вртиће уписано је око 60.000 деце, а економска цена по детету износи 27.952 динара. Од тог износа, из градског буџета издваја се 22.361,6 динара, док родитељи плаћају остатак од 5.591 динара.
И у осталим градовима и општинам ситуација је иста – ублавном ништа не знају.
Ниш: Закон је тек измењен, ништа се не зна
У Секретаријату за дечју и социјалну заштиту у Нишу не знају како ће се измене закона којим се регулише учешће локалне самоуправе у цени вртића одразити на цену коју плаћају родитељи. Kажу да је закон тек измењен и да одлуку о томе мора прво да усвоји Градског веће, а након тога и одборници Скупштине Ниша.
Kрагујевац: Проценићемо могућности Града
У Kрагујевцу родитељи сада плаћају око 3.500 динара за боравак деце у вртићима, а детаљи новог начина обрачуна, како кажу, биће познати након ступања на снагу новог Закона о основама система образовања и васпитања.
Тада ће град Kрагујевац, у складу са новим Законом, социјалним картама, као и сопственим финансијским могућностима, проценити колико ће моћи да дотира.
Зрењанин: Нема разлога за бригу, цене остају исте
Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић у изјави за “Блиц” тврди да родитељи немају разлога за бригу јер ће Град наставити као и до сада да суфинансира боравак деце у вртићима.
– Чврстог смо става да, без обзира на промену закона, Град Зрењанин настави да суфинансира боравак наше деце у вртићима као и до сада. Такође, очекујемо да ће ускоро бити и нових издвајања за побољшање услова рада и боравка деце у нашој предшколској установи – кратак и јасан је био Јањић.
Суботица: Нове одредбе од 2018. године
У суботичком Секретаријату за друштвене делатности кажу за “Блиц” да је још рано говорити о новом Закону зато што још није ступио на снагу, те да ће се Одредбе нових прописа узети у обзир тек приликом доношења одлуке о буџету за 2018. годину.
До тада, Суботица ће примењивати досадашњу праксу и локална самоуправа ће сносити 80 одсто од економске цене боравка деце у предшколској установи, а родитељи 20 одсто.
Тренутна економска цена боравка у суботичким јаслицама за децу узраста до три године износи 19.433,15 динара, а родитељи плаћају 3.886,63 динара. Целодневни боравак за децу од три до пет година и припремни предшколски програм коштају 16.843,69 динара а родитељи плаћају 3.368,73 динара. Полудневни боравак за децу истог узраста и припремни предшколски програм коштају 6.911,74 динара, а родитељи плаћају 1.382,34 динара.
Нови Сад: Мораћмо да размишљамо и о поскупљењима
Члан новосадског Градског већа за образовање Владимир Јелић истиче за “Блиц” да је Град Нови Сад до сада издвајао више од две милијарде динара за Предшколску установу “Радосно детињство”, што је скоро 10 одсто целокупног градског буџета.
– То су огромни трошкови, али неопходни за функционисање установе и више од тога град није у могућности да издваја. Трошак родитеља је у просеку 2.650 динара месечно по детету, односно око 100 динара по дану за три оброка, чување и васпитно образовни рад са њим. Град не планира за сада да повиси цену ове услуге, али ако у будућности будемо желели још боље услове боравка наше деце у вртићима, са мањим групама и бољим условима за рад, мораћемо размишљати и о томе, за годину дана или две, јер Нови Сад има убедљиво најнижу цену у Србији – закључио је Јелић.
У новосадском “Радосном детињству” економска цена целодневног боравка у вртићу за децу узраста од једне до три године износи 19.380,99 динара. Родитељи уколико им дете иде цео месец у вртић плаћају 20 одсто од те цене или 3.876,20 динара, а остатак дотира локална самоуправа.
Целодневни боравак за децу од три до седам година је нешто јефтинији и износи 13.286,39 динара, а родитељи плаћају 2.657,28 динара. Економска цена вртића за полудневни боравак деце са ужином износи 5.203,84 динара, а родитељи плаћају 1.040,77 динара, док за полудневни боравак без ужине, чија је економска цена 4.785,84 динара, родитељи морају издвојити 957,17 динара.
Ваљево: Заједнички о цени вртића
Тренутна цена целодневног боравка у ваљевским вртићима од 4.360 динара, што је међу најнижима у Србији, износи тек 20 одсто економске цене, док се остатак трошкова покрива из буџета Града.
У Предшколској установи “Милица Ножица” кажу да ће, након усвајања новог закона, радити како им наложи Град Ваљево као оснивач, “али да је још рано и претпоставити да ли ће услуга обданишта поскупети”.
Ништа прецизније нам нису рекли ни у Градској управи.
Поједини родитељи су већ имали прилику да виде како изгледа када локалне самоуправе одређују цене, иако противзаконито.
Наиме, поједине предшколске установе од 2010. до 2015. године широм градова Србије наплаћивале су већу накнаду од 20 одсто мимо закона. Око 13.000 тужби родитеља тужило је Град Београд као оснивача установа јер су, уместо 2.600 динара, плаћали 8.700 па 9.700 динара.
Исти проблем имали су грађани Kрагујевца, који су плаћали обданиште и до 11.000 динара. То је, иначе, и први град који је одобрио накнаду штете за око 4.000 оштећених. Мамама и татама Ниша град је за намирење дугова и камате платио више десетина милиона динара.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Где цена вртића остаје иста, а где су МОГУЋА ПОСKУПЉЕЊА

  1. Ana каже:

    Svi bogatasi prijavljeni su na minimalac, a ljudi koji imaju po 30000 platu placace veci iznos nego bogatasi, a deca su sva ista imaju iste potrebe….ako povecavaju nek povecaju za sve a ne da odredjuju po soc.primanjima jer to nije merodavno uopste…. nije mi jasno kako gospoda koja ovo predlaze ne razmislja o tome, sta to znaci odete u prodavnicu i onaj ko ima veca primanja placa skuplje cokoladu, a onaj sto ima manju platu duplo manje…smesno

  2. DJINA каже:

    Od mene nece dobiti prosek plate, jel se to kosi sa poslivnom tajnom.Ugovorom o radu podaci o zaradi predstavljaju poslovnu tajnu, i kako onda da dam podatak o proseku plate.Drugo, isto jelo, istu uslogu koja deca dobijaju u obdanistu, kosta ce razlicito, za nekog ce krofna kostati 30 din , a za drugog ista ta kkrofna 300 din. Nije dobar nacin zastite budzeta lokalnh samouprava, pravi se velika diskriminacija, …

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама