Где са децом у Београду овог лета – седам другачијих идеја

3 августа, 2020

То што су многи од нас одустали од идеје да са децом отпутују на море, не значи да треба да одустанемо од одмора и добре забаве. Када је реч о одмору, то ћемо другом приликом, али о доброј забави можемо данас. Бар за оне који живе у Београду или његовој близини.

Када се помене Београд и излет, имате неколико ствари које ће људима прво пасти на памет – шетња Калемегданом, излет на Авали и посета Авалском торњу, опуштање на Кошутњаку, посета Зоолошком врту, вожња бицикла на Ади, а од активности “унутра” ту је Јавни акваријум и тропикаријум и Музеј илузију као места која увек изазову највеће одушевљење код деце.

Ипак, Београд нуди много више од тога, па вам дајемо неколико предлога како да квалитетно испуните ово лето и како да ваша деца не упамте 2020. (само) као корона-годину, већ као годину када су боље упознали свој главни град.

Београд испод Београда

Необична тура која је намењена деци и одраслима је и обилазак подземног Београда. Откривање градских тајни је силазак у историјско срце нашег главног града. Тура почиње испред Београдске тврђаве, код Споменика захвалности Француској, одакле почиње увод у тајне овог простора на којем људи миленијумима живе и постоје. Видећете чувени Римски бунар, затим и Војни бункер који је деценијама био потпуна тајна за све посетиоце тврђаве.

Имајте на уму да тура траје 2,5 сата, па није препоручљиво водите баш малу децу. Ако се пак одлучите, знајте да се цена једног обиласка наплаћује 990 динара за одрасле, док је за децу од 7 до 12 година 500 динара. Туре се одржавају суботом и недељом од 15 и 30 и важно је да се пријавите путем ове форме.

Музеј аутомобила

Смештен у улици Мајке Јевросиме, у реновираној згради старе гараже, прве јавне гараже на Балкану, која је изграђена 1929. године, Музеј аутомобила у својој поставци има око 100 возила,  од обичних путничких, преко луксузних до тркачких и сва су у возном стању. 

У музеју се, поред аутомобила, налазе и први саобраћајни прописи и закони из Србије, регистарске таблице, алат, стари паркинг сатови и литература из области саобраћаја и аутомобилизма.

Музеј је отворен сваког дана од 9:30 до 20:00 часова и улазница кошта симболичних 200 динара, док деца испод 7 година не плаћају.

Музеј науке и технике

Овај необичан музеј који привлачи много пажње налази се на Дорћолу, на углу улица Скендер-Бегове и Добрачине. За децу је посебно занимљив јер се у њему, као део сталне поставке, налазе музеј играчака и научна играоница.

У музеју играчака представљено је преко 150 експоната/играчака из периода од 1920. до 1970. године: лутке, аутомобили, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке, музичке кутије, модел парне машине, модел железничке станице…

Интерактивни експонати у научној играоници приближиће деци феномене из области астрономије, математике, физике, биологије, психологије и логике на забаван начин, и подстаћи вас на размишљање и маштање ангажујући ваша различита чула и способности.

Музеј је отворен сваког дана осим понедељка, од 10 до 18 часова. Цена појединачне улазнице је 200 динара, док је породична улазница 400 динара.

Јахање на хиподрому

На београдском хиподрому постоји неколико коњичких клубова, а један од њих је и клуб “Београд” основан 1973. године. Пошто готово да нема девојчице која не обожава коње, час јахања засигурно је одличан начин да се проведе поподне. Цена појединачног часа није мала и износи 2.000 динара, а на сајту клуба стоји још и да су термини за часове радним данима (осим понедељка) од 14 до 18 часова, а викендом од 10 до 14. Обавезна је и најава дан раније.

Мали Дунав

На 12 километара од центра Београда, налази се “Мали Дунав” у Винчи. Туристичко-огледно добро Пољопривредног факултета у Земуну отворило је капије за посетиоце, а пре свега за децу. Из чистог ентузијазма о комплексу брину студенти, докторанди и професори Пољопривредног факултета у Земуну.

Фото: Тањина учионица

Посетиоцима се пружа могућност да посете јавни акваријум са дунавским врстама риба, зоо-врт са воденим птицама, малу водену ботаничку башту, оазу барских корњача, аласку колибу – музеј рибарства, кућу на води – сојеницу, кутак посвећен њеном величанству – води, острво еволуције, кутак посвећен невидљивим воденим створењима, праисторијско рибарско насеље, окушају срећу у риболову, плове “Малим Дунавом” и пуно још тога.

У зависности од тога за које сте атракције заинтересовани, ценовник потражите ОВДЕ.

Картинг за децу

У Аутокомерц картинг центру који се налази на путу за аеродром могуће је, за децу старију од 6 година, организовати вожњу. Бејби-карт за шестогодишњаке или Јуниор-карт за оне од 7 до 12 година, а зависно од висине.

Цене и додатне информације потражите на сајту картинг центра.

Пређи преко

Необичан ресторан на самој обали Дунава, са борчанске стране. До њега се долази само чамцем, који на позив долази по вас испред Венеције у Земуну. Чамџији плаћате колико мислите да треба. Посетиоци ресторана кажу да је избор хране ограничен на неколико куваних јела која су пристојна, иако не сјајна, али су зато домаћини и амбијент изнад очекивања. Лејзибегови и лежаљке за родитеље, а фантастично двориште за трчкарање у хладовини за децу сјајно су место за провести породично поподне.

Радно време је од 10 до 22.

Где год да идете, које год од ових или других активности да изаберете за ово лето – не заборавите да поштујете епидемиолошке мере и чувате себе и друге!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама