Где су “оманули” гимназијалаци и средњошколаци на пробној државној матури

Прво пилотирање државне матуре у Србији доживело је поражавајуће приземљење пошто су ученици трећег разреда гимназија и средњих школа показали катастрофално знање на тестовима из српског језика, математике и осталих предмета.

То је још један доказ да је државна матура с правом одложена и то не само због пандемије.Државна матура је према првобитном плану требало да се уведе још прошле школске године, али се од тога већ другу годину заредом одустаје због короне. Према новом плану, државна матура би требало замени велику матуру 2023. године. Пробна државна матура, ипак, је одржана – крајем октобра. Судећи по резултатима боље да је и она одложена.

Успешнији у енглеском него српском?!

Веровали или не, гимназијалци су на тесту из математике тачно решили свега два од 20 задатака и тек свако треће питање из српског језика док су средњошколци били још гори па су без грешке одговорили на само једно питање из математике и на свако пето из српског језика.

Занимљиво, гимназијалци су бољи резултат остварили на тесту из страног него из матерњег језика јер су тачно решили сваки друго питање из енглеског језика.

Најбољи ученици на мађарском језику

Кад смо већ код матерњег језика, најбоље су се показали ученици који похађају наставу на мађарском језику пошто су на тесту из свог језика без грешке решили 65 одсто задатака.

Скоро 40 одсто тачних одговора из историје и географије

Генерално, гимназијалци се нису прославили ни на тестовима из осталих предмета. Имали су око 39 одсто тачних одговара из историје и географије, затим 30 процената “штиклираних” решења из физике, 27 одсто из биологије, а из хемије 24 процената тачних одговора.

С друге стране, средњошколци су уз српски језик и књижевност полагали и писани део стручног испита. Највећи проценат тачних одговора из стручног испита имали су ученици медицинских школа, тачније, гинеколошко-акушерске сестре – око 60 одсто, затим следе медицинске сестре – васпитачи (51 проценат) педијатријске сестре (48), кулинарски техничари (38) и техничаре штампе (37 одсто).

Јединствен тест, али не и резултат имали су и ученици који се школују у подручју рада Електотехника – решили су тачно трећину задатака. Најслабији резултат остварили су (не)суђени грађевински техничари за лабораторијска истраживања пошто су без грешке одговорили тек на 14 одсто питањ

Тестирано укупно 4.067 ученика из 202 школе

Иначе, пробна велика матура обухватила је укупно 4.067 ученика који тренутно похађају трећи разред гимназија и стручних школа. Пилот тестирање је спроведено у 101 средњој школи, затим у 50 гимназија, 38 четворогодишњих стручних школа, три уметничке и у десет трогодишњих образовних школа.

После свега поставља се најважније питање због чега су резултати на овим тестовима били толико лоши и да ли би ученици гимназија и средњих школа били спремни за државну матуре следеће године да није било пандемије?

“У првом плану процедуре, а не задаци и резултати”

Директор Прве економске школе Милибор Саковић који је учествовао у пројекту пилотирања државне матуре сматра да резултати пробног тестирања нису забрињавајући

– Тестиране су, пре свега, процедуре, а не задаци и резултати. Дакле, најпре, смо хтели да урадимо провере шта која комисија треба да ради, како се дистављају и деле тестови, како се дежура током тестирања, ко и како дежура… То је било неопходно како бисмо обезбедили равноправност свих учесника и наравно тајност задатака када дође до одржавања државне матуре – апострфора Саковић.

Како каже, ученици и резултати тестова били су у другом плану.

– Ученици нису имали никакву припрему за ово тестирање иако су на време обавештени о томе. У мојој упозорио сам ученике неколико одељења да ће професори посебно вредновати њихов резултат на тесту и они су солидно урадили задатке. С друге стране, ученици одељења које нисам на тај начин мотивисао готово су колективно изашли са теста после пола сата. Такође, и задаци на овом тесту су другачије конципирани у односу на наставу. Зато сматрам да је боље што је државна матура одложена поготово у стручним школама пошто је потребно прилагођавање на реформисани наставни план и програм – наглашава Саковић и додаје да је друга пробна државна матура, на којој је требало ученици да буду у фокусу, била планирана за ово пролеће, али је и она одложена.

Неопходна темељна припрема и ученика и наставника

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков разлоге слабих резултата на пробној матури тражи у податку да је 44 одсто гимназијалаца одговорило да задатке са тестова нису имали током школовања.

– То показује у коликој мери се још разликују питања из државне матуре у односу на она по наставном плану и програм. Због тога је Форум београдских гимназија још раније тражио да се одложи државна матура док год се не спроведе темељна припрема и ученика и наставника том завршном испиту. Није довољно да се спроведе убрзана обука наставника од два дана да би се они припремили за реформисани наставни план И програм – објашњава Марков.

Државна матура прати ПИСА тестове

Председник Форума београдских гимназија Александар Марков разлоге катасрофалних резултата на државној матури тражи и у недовољној мотивацији ученика.

– Они су ове пробне тестове доживели као наметнут посао преко обавеза које имају односно као нешто што није толико битно. Треба имати у виду да државна матура прати форму ПИСА тестова који се фокусирају на суштинско знање, а не знање напамет. Такође, питање је шта су ученици научили у ове две године током онлајн наставе. Све то захтева промене принципа и метода рада у школама, а за то је потребан знатно дужи период припремања и ученика и наставника. Можда чак и осмогодишњи период – објашњава Марков.

Резултати пробне државне матуре – средње школе

предмет                 проценат тачних одговора

српски језик                           20

математика                              5

Резултати пробне државне матуре – гимназије

предмет                проценат тачних одговора

српски језик                           35

математика                             10

Резултати пробне државне матуре – средње уметничке школе

предмет                            проценат тачних одговора

српски језик                            24

Резултати државне матуре

предмет                           проценат тачних одговора

енглески језик                          50

историја                                      39,44

географија                                  38,94

српски језик                                35

физика                                          30,95

биологија                                      26,91

немачки језик                             24,13

хемија                                           24,02

математика                                 10

 

Извор: Блиц