Geometrija namučila male maturante

7 aprila, 2017

 
U 1200 osnovnih škola širom Srbije, učenici osmog razreda rešavali su probni test završnog ispita iz matematike. – Danas ih čeka provera znanja iz maternjeg jezika, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, pod istim uslovima kao na pravoj maturi od 14. do 16. juna

Tačno u podne, dežurni nastavnici su zatvorili vrata fiskulturne sale u OŠ „Filip Filipović” na Voždovcu. Za učenike osmog razreda, počinjao je probni maturski ispit iz matematike – 20 zadataka za čije rešenje im je dato dva sata.
Na klupi su smeli da imaju samo hemijsku i običnu olovku, lenjir i šestar.
Nastavnici su dali poslednja uputstva: „Na papiru sa zadacima ne smete da pišete ništa osim odgovora, veoma je važno da pravilno ispunite identifikacionu karticu, koju ćete spakovati u žutu kovertu. Na kraju, to zajedno sa rešenim testovima stavite u veliku plavu kovertu.”
Ovakva ili slična slika bila je u podne u 1200 škola širom Srbije, gde su učenici imali generalnu probu „prvog čina” mature.
Svi oni će danas u devet časova testirati znanje iz srpskog jezika, a dva i po sata kasnije rešavaće kombinovani test iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.
Pravila s kojima su imali bliski susret, važiće i na pravoj maturi, 14, 15. i 16. juna.
U sali u kojoj se polažu testovi mora da bude potpuna tišina. Đaci prvo upisuju sopstvene identifikacione brojeve. Potom lagano iščitavaju zadatke. Nije im dozvoljeno da napuštaju salu tokom prvih 45 minuta, kao i poslednjih četvrt sata. Razmak između dva reda mora biti 1,1 metar..
Ispred OŠ „Filip Filipović” nije bilo roditelja koji drhteći od treme čekaju da čuju utiske sa ispita. I đaci su bili opušteni, do juna ima dovoljno vremena za nervozu…
Tek posle više od sat vremena prvi đaci napuštaju salu. Grupa učenica uglas komentariše da je test bio težak, a najviše problema zadali su im geometrija i procenti.
Samo jedna od njih rešila je ceo test, a ostale nisu uspele da se izbore sa četiri ili pet najtežih zadataka.
Veoma je važno da deca daju sve od sebe tokom rešavanja probnih testova, kažu dežurni nastavnici. Tako će steći realniju sliku o sopstvenom znanju, a imaju još dva meseca da uče i savladaju oblasti koje im slabije idu.
Dušan Kićović, direktor OŠ „Filip Filipović”, kaže da se tokom rešavanja probnih testova deca uče da poštuju stroga pravila koja važe na završnom ispitu. Zato se proba i organizuje u prostoriji u kojoj će polagati „pravu” maturu.
– Proba mature važna je i za nastavnike. Rezultati će nam pokazati koje oblasti moraju da dodatno obrade sa učenicima na pripremnim časovima. Najvažnije je da deca osete tu atmosferu, da shvate da je to važan trenutak u njihovom životu i da pobede tremu – kaže naš sagovornik.
Srpski jezik mnogo bolje ide učenicima ove škole, napominje direktor Kićović. Na završnom ispitu prošle godine 98 osmaka osvojilo je ukupno 575 poena na testu iz srpskog, što je iznad republičkog i gradskog proseka.
Sva tri probna testa pregledaće nastavnici matičnih škola, a rezultati će biti objavljeni sredinom sledeće nedelje. Svaka škola ima obavezu da čuva probne testove, a njihovi rezultati, ističe direktor voždovačke OŠ „Filip Filipović, neće uticati na zaključne ocene.
Autor: Jelena Popadić
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama