Gligić: Sa vakcinacijom đaka treba sačekati, opasno je praviti dva tabora među decom

16 avgusta, 2021

Iako je vakcinisano samo 50 posto nastavnika, pritisci Kriznog štaba da se vakcinišu đaci stariji od 12 godina, sve su jači. Ipak, postoji i drugi deo struke, onaj izvan Kriznog štaba, koji ističe da se vakcinacijom dece ne gradi kolektivni imunitet, već da bi prvo trebalo da se vakcinišu svi iz starije populacije, uključujući i nastavnike. Ovo za Novu kažu epidemiološkinja Ana Gligić i pedijatar Snežana Rsovac.

Foto: RTS

Izjava Predraga Kona koji je rekao da je jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina naljutila je veliki broj roditelja. Takođe, neusaglašenost izjava članova Kriznog štaba razlog je što se poverenje gubi.

“Ne možemo pritiskati đake starije od 12 godina da se vakcinišu, a da pritom nema ni približno onome što bismo želeli kod njihovih roditelja ili prosvetnih radnika”, rekao je epidemiolig Branislav Tiodorović.

Sagovornici Nove kažu da vakcinacija dece ne bi trebalo da bude prioritet. Iskusna epidemiološkinja Ana Gligić kaže da bi sa vakcinacijom đaka trebalo još malo sačekati.

„To ne sme da bude ucenjivački. Praviti dva tabora među decom, vakcinisane i nevakcinisane, to je vrlo opasno i to ne bi smelo da se radi“, poručuje Gligić za Novu.

Dečji pulmolog iz Tiršove Snežana Rsovac podseća da među zaraženima i dalje dominiraju starije osobe i da deca imaju slabiju kliničku sliku.

„Vakcina je odobrena od 12 godine, to je preporuka, a ne obavezna vakcinacija. Svakom detetu se pristupa individualno. Važniji je podatak da populacija između 20 i 40 ima nisku stopu vakcinacije i oni bi trebalo da se masovnije vakcinišu. Vakcinacija dece je korak iza. Prvo studenti i mlađe osobe, a onda će i deca biti na neki način zaštićena, jasna je doktorka Rsovac.

Ona, ipak ukazuje na to da se Fajzerova vakcina pokazala potpuno sigurnom za uzrast stariji od 12 godina i roditelji koji to žele mogu bez bojazni da vakcinišu svoju decu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Gligić: Sa vakcinacijom đaka treba sačekati, opasno je praviti dva tabora među decom

 1. Nikola kaže:

  Žena je stručnjak i ja bih je poslušao. Sećam se da sam pročitao njenu izjavu da virus mora da iscrpi mutacije i nestane u roku od 2 godine. Ostaće kao endemski tj.lokalno će se pojavljivati kao i svi virusi. Jedino ako je veštački ko sto kažu amerikanci pa se pravi po potrebi.

 2. Nikola kaže:

  Ako je korona superzarazna kao što su govorili, nemoguće je da i djaci i nastavnici nisu bili zaraženi, neki jače neki asimptomatski…nismo mi vanzemaljci.

 3. Vladimir kaže:

  Šta je sa ovim našim lekarima. Priča o vakcinaciji se raspada na primeru Izraela, a oni uporni i nestrpljivi. Podaci o štetnim posledicama vakcinacije se gomilaju, a oni samo ponavljaju SIGURNA.
  Ne shvatam iz kog razloga možeš savetovati masovnu primenu nepouzdane stvari, imaju li ti ljudi savesti. Izgleda da se desila ona narodna “Svrake im popile mozak”.

  1. Niko bitan kaže:

   Slažem se stobom bravo lepo rečeno.

 4. Goran kaže:

  Koliko je to Pfizer slučajeva vakcinacije dece pratio svojim istraživanjima da bi objavio ksko je vakcina potpuno bezbedna za decu iznad 12 godina. Zašto onda za to ne preuzme potpunu odgovornost, a ne da potpisujemo kako je sav rizik na nama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama