Гојковић: „Због разлике у имуном систему деце вирус није опасан по децу…”

септембар 4, 2021

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је данас да ће се сви на свету заразити коронавирусом на јесен и зиму јер он није искорењен.

„Коронавирус бивствује у простору и у предстојећем периоду сви ће се заразити. Вакцинисани ће бити у знатно повољнијој ситуацији, њихов организам због вакцине препознаће вирус и створиће заштиту”, казао је Гојковић за ТВ Прва.

Говорећи о процесу имунизације на коронавирус у Србији, навео је да је вакцинисано 51,7 одсто пунолетне популације, а да је тренутно међу хоспитализованим највише грађана старости између 30 и 45 година.

На питање како ће се одвијати епидемија након што је почела нова школска година, Гојковић је рекао да ће у септембру тек бити проблема зато што велики број других вируса циркулише међу децом.

Истакао је да је због тога потребно да постоји озбиљна колективна свест о коронавирусу и деци, а да је то веома тешко постићи јер још увек није толико опасан по ту популацију.

„Због разлике у имуном систему деце вирус није опасан по децу, али вирус може да мутира тако да више не одговара имуном систему деце и зато старији морају да се вакцинишу”, казао је он.

Говорећи о ковид-пропусницама, Гојковић је рекао да увођење тог система зависи од прилива новозаражених и попуњености болничких капацитета.

Он је казао да Кризни штаб свакодневно анализира епидемиолошку ситуацију и додао да, иако је повишен број новозаражених, број хоспитализованих није драматичан.

„Све зависи од тога ли ће вирус имати већих мутација, да ли ће се догодити сценарио великог броја оболелих у експоненцијалном расту, какав нисмо имали”, нагласио је Гојковић.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Гојковић: „Због разлике у имуном систему деце вирус није опасан по децу…”"

  1. Aleksa каже:

    A je l opasan po starije koji su u kontaktu sa decom?
    Verovatno ćete reći da nije jer moraju da ostanu u kontaktu. 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама