Гризе вас савест што вичете на децу – ево шта може да помогне

Можда се и теби десило, мама? Неочекивано си повисила тон док си грдила дете или си се можда брецнула на партнера? Можда си ухватила себе како стежеш волан и љутиш се јер си заглављена у саобраћају са децом у колима?

Без обзира на то у ком се облику јавља, „мамин бес“ најчешће долази изненада. Чини да се осећаш беспомоћно, без контроле и објашњења – како си дотле стигла. Обично након овог осећања уследи још једно комплексно – срамота. Ако си и ти мама која осећа срам након што доживи „бесну епизоду“, знај да ниси сама. Ево шта можеш урадити да превазиђеш овакве ситуације.

Шта је мамин бес?

Бес је симптом осећаја преплављености и одсуства подршке. Заправо, то симптом данашње културе материнства. Савремене мајке жонглирају између посла-куће-личног живота и притом носе менталне, емоционалне и физичке невидљиве терете мајчинства углавном саме.

Мајкама је речено да би требало да воле мајчинство, да буду невероватно нежне и да знају тачно шта да раде у сваком тренутку. Дакле, све мање од ове идеје савршенства је погрешно. Бес је забрањена емоција у овом идеализованом свету.

Све је чешће да мајке признају кривицу за мајчинство, звану „мамина кривица“.

Разлика између кривице и стида

Кривица је осећај „учинио сам нешто лоше“, док је стид осећај „ја сам лош“. Причати о кривици у мајчинству је једна ствар, али признати да смо „лоше“ маме је нешто сасвим друго. Стид „опстаје“ и „добро успева“ захваљујући скривању, храни се „тајнама“ и моли нас да никада не делимо своје интимне рањивости једни с другима у страху да ћемо бити одбачени, сматрани недовољним или недостојним.

У мајчинству, где желимо да будемо најбољи, савршени у очима наше деце (и у сопственим), не усуђујемо се да признамо своје мрачне тренутке једно другом. Фасада савршенства је она на којој сви радимо све време.

Ако смо ишта мање од „савршених“, готово да је смак света. Дакле, ми не делимо наше борбе. Сакривамо их, чувамо за себе и ћутке се мучимо због штете коју смо нанели и наше неспособности да управљамо својим емоцијама.

Како да пређете преко срамоте?

Делити наше мрачније тренутке и бити рањив може бити застрашујуће. То захтева храброст и поверење у другу особу. Ипак, кроз ово дељење стид ће се смањити. Почните са пријатељем од поверења и видите како иде. Ако вам је потребна додатна подршка, пронађите стручњака за ментално здравље. Ослобађање стида повезаног са маминим бесом је један корак у разбијању мита о савршеној мајци. Када више нас говори о мамином бесу, мање ћемо га видети као одраз наших способности и више уобичајену реакцију на веће системско, културно питање, а то је савршенство у мајчинству.

Шта да радите следећи пут када вас обузме бес?

За већину мајки, повремени бес, раздражљивост и фрустрација су неизбежни. Следећи пут када се то догоди, ево шта можете да урадите.

Обратите пажњу на оно што осећате

Бес се често осећа у телу одмах. То је убрзано срце, знојни дланови и кратак дах. Почните да примећујете ове сензације у свом телу и испробајте нове начине за управљање одговором на стрес.

Померите се и поново се повежите са собом

Ако можете безбедно да се удаљите од своје деце чак и на само 30 секунди, дозволите себи простор да се поново саставите и поново пронађете свој центар.

Неколико пута дубоко удахните

Дисање уверава ваше тело да сте безбедни и оно може поново да почне да се регулише. Покушајте да избројите до четири. Удахните за четири бројања, задржите за четири, издахните за четири и задржите за четири. Поновите 10 пута. Ваше дисање би требало да се успори.

Поново решите ситуацију када будете мирнији

Искористите овај тренутак као лекцију за своје дете, без обзира на године. Објасните шта се догодило, а да их не кривите. Преузмите контролу над својим емоцијама и поступцима, а затим се извините, објашњавајући шта ћете следећи пут учинити другачије.

Људи су друштвена бића која напредују у вези једни са другима. Када је та веза прекинута, као на пример у изливу беса, треба је поново успоставити. Ово може доћи кроз извињење, преузимање одговорности и са децом, кроз игру. Позовите своју децу да постављају питања, слушајте их и потврдите њихова осећања. Управо у овим ситуацијама ваша приврженост једно другом може постати још јача. Када им покажете да се грешке дешавају и да можете учити од њих, они се осећају сигурно да их сами направе. Када се осећају сигурно, поверење расте. Реално, сви односи ће имати пукотине. Ради се о поправљању везе која повећава сигурност и поверење.

Како да управљате стидом након маминог беса?

Сви знамо да љутња на нашу децу или партнера није добра ни за кога. Такође признајемо да својој деци непрестано моделујемо понашања која ће се она морати поновити. Морамо да покажемо одговорност када погрешимо. Аутентично извињење и промена понашања показују нашој деци/партнеру да смо посвећени учењу на здравије начине.

Будите саосећајни према себи. Покушајте да кажете себи „Ја сам добра мама. Савршенство не постоји. Радим добар посао.” Запамтите да је бес универзална људска емоција.

Подсетите се да стид љутње долази од нереалних очекивања која се постављају мајкама. То није одраз ваших способности. Нико не воли мајчинство све време и нико не може све да уради савршено.

Позовите пријатеља од поверења. Срам не може да преживи када говоримо о томе и постоји емпатија. Имајте једног пријатеља за кога знате да ће бити прави са вама и поделите и његове проблеме и недаће.

Потражите помоћ од професионалца. Ако сте забринути за количину беса коју доживљавате или за безбедност себе, своје деце или породице, одмах потражите помоћ. Све је у реду са вама, љутња вам говори да вам је потребна додатна подршка и понекад нам је потребна перспектива са стране да нам помогне да схватимо шта је то.

Будите радознали и учите из свог беса

Циљ је да осећате бес ређе и мање интензивно, зар не? У идеалном случају желимо да будемо у могућности да зауставимо излив беса пре него што он и почне. То почиње тако што ћете себе још боље упознати.

Запамтите, бес вам нешто говори. Почните да обраћате пажњу на своје окидаче. Не наљутите се одједном, нешто је кључало испод и избија када осетите бес. Запишите листу својих покретача и приметите све обрасце.

Освестите своје скривене емоције. Љутња је као врх леденог брега: то је секундарна емоција, што значи да постоји нешто тачно испод ње што треба истражити. Често је то беспомоћност, осећај да сте ван контроле или немоћи.

Идентификујте своје потребе. Запитајте се шта вам је требало у том тренутку непосредно пре беса који сте игнорисали или нисте приметили. Често то може бити да успорите и престанете да журите, да промените свој план и преусмерите се за дан или да одвојите неколико минута за себе.

Погледајте боље. Да ли су ваше одлуке о мајчинству у складу са вашим вредностима, а не вредностима друштва? Да ли сте мајка онако како желите или зато што мислите да треба да будете мајка? Шта цените? Како можете да живите свој живот у складу са својим вредностима?

Када будете могли да идентификујете своје окидаче и незадовољене потребе испод њих, можете почети да проактивно мењате обрасце који доводе до беса и проналазите прилагодљивије начине управљања стресом током дана.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.