Харвард: Комбинација класичне и онлајн наставе најгори модел за ширење заразе

Амерички стручњаци сматрају да је боље децу или послати у школу или потпуно увести учење на даљину.

Широм света разматра се којим ће путем наставити образовни системи у предстојећој школској години, те како ће се најуспешније минимизовати ширење пандемије коронавируса. Према актуелним информацијама, школе у Србији ће благовремено добити јасне критеријуме по којима ће саме одлучити како ће радити. Уједно, снимају се додатни часови за евентуално учење на даљину, а ради се и на увођењу дигиталних учионица и уџбеника.

Шта ће се искристалисати као оптимално решење, остаје да се види до 1. септембра, а, како  Wired  наводи, хибридни модел образовања, који би подразумевао комбиновано учење на даљину и одлазак у школу, могао би бити најопаснија опција за предстојећу школску годину.

Наиме, школе широм САД-а траже начин да наставе да образују своје ученике, а да истовремено не угрозе њихову безбедност. У неким школама деца ће се вратити у школске клупе, док ће се у другим настава и убудуће одвијати на даљину. Као треће решење, 20 до 30 одсто школских округа у САД примениће хибридни модел, који би подразумевао да деца део наставе похађају уживо, а део преко интернета. Групе које долазе у школу и које остају код куће ће се смењивати, а ученици ће највише два дана недељно проводити у учионицама.

Већи број контаката, више људи подложно инфекцији

Према речима Вилијама Хенеџа, епидемиолога из Харвардове здравствено-образовне институције „T.H. Chan School of Public Health”, хибридни модел је вероватно међу најгорим могућим, уколико је циљ спречавање да вирус уђе у школе. Како додаје, иако повратак у школу представља изазов, неке државе, попут Данске и Финске, показале су да је могуће успешно отворити образовне институције за ученике млађих узраста. Притом, није било показатеља већег ширења заразе.

Како је Хенеџ нагласио, из епидемиолошког угла гледано, хибридни модел ће производити већи број контаката, а самим тим више људи биће подложно инфекцији. Уколико деца два дана недељно буду ишла у школу, а преостала три остајала код куће, све су прилике да ће родитељи морати да пронађу начин да их збрину док су на послу. Деца ће тако долазити у додир с другим људима и потенцијално покупити вирус који ће затим пренети у школу.

Са Хенеџом се слаже и Мартин Кулдорф са Харвардовог Медицинског факултета: „Када нормално иду у школу, деца су углавном само на два места – код куће и у школи. Са хибридним моделом, деца морају да буду и на трећем месту, са другим људима, попут баки и деки, комшија, дадиља…” Уз повећање броја места на којима дете проводи време са два на три, хибридни модел тако би био најлошија могућа солуција.

Пише Данко Нововић

Извор: startit.rs