Хоће ли цена обданишта остати иста?

6 октобра, 2017

Закон допушта поскупљење, али град Београд ће наставити да субвенционише боравак деце у вртићима. Славко Гак: За субвенције се из градске касе издваја 156,4 милиона динара на месечном нивоу

ГРАД Београд ће наставити да дотира 80 одсто од економске цене вртића и засада не разматра њено повећање, потврдио је за “Новости” Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту. Тако ће родитељи и даље плаћати 20 одсто од реалног износа, што тренутно износи 5.590 динара.
Иако према новом Закону о образовању и васпитању, локалне самоуправе немају више обавезу да субвенционишу боравак малишана са 80 одсто из буџета, већ свака одлучује у ком ће проценту то чинити до максималних 80 одсто, београдски родитељи не треба да брину да ће им рачуни бити већи.
– Град је финансијским планом предвидео новац како за државне, тако и за субвенције за део трошкова деце у приватним предшколским установама и то у износу од 80 одсто у односу на економску цену у државним вртићима – каже Гак. – У приватним предшколским установама дотира се боравак за више од 10.000 деце. У првих осам месеци из градске касе је за ове намене издвојено 1,3 милијарде динара. То је просечно 156,4 милиона динара месечно. Град је планирао и може да поднесе овај трошак.
Гак истиче да су верификоване 163 приватне предшколске установе, које имају 231 вртић. Он додаје да на добијање дозволе чека њих 14, као и два издвојена одељења. Ове године је издато више од 4.500 одбијеница, са којима родитељи могу да конкуришу у приватне вртиће.
– То је био начин да се помогне родитељима чија су деца остала без места у државним вртићима, и са овом праксом ћемо наставити све док има потребе – каже Гак. – За нас би било најскупље да су та деца остала неуписана. Овако остварујемо своју основну функцију сервиса грађана и пројекат субвенција ћемо наставити све док има потребе за њим.
У државна обданишта уписано је око 60.000 малишана. Економска цена боравка, која се утврђује на почетку календарске године, тренутно износи 27.952 динара месечно, а из градске касе се издваја 22.361 динар по детету.
Упркос свим мерама, испод црте за упис у државне вртиће остало је око 3.500 деце.
 
БЕСПЛАТНО ЗА СВАKОГ ДЕСЕТОГ МАЛИШАНА
СВАKО десето дете у престоници борави бесплатно у вртићу. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, тренутно о трошку града у обданишта иде 5.513 малишана, од којих је 4.857 најмлађих јасленог и вртићког узраста, чији су родитељи ослобођени плаћања рачуна, пошто је реч о трећем или сваком наредном детету у породици.
Kако наводе у Секретаријату, право на бесплатно обданиште остварује и 295 деце са сметњама у развоју, 288 најмлађих корисника права на новчану социјалну помоћ и 73 који су без родитељског старања.
 
Б. Борисављевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама