I vaspitačicama veće plate za 10 odsto

5 januara, 2018

Svim zaposlenim u predškolskim ustanovama u Srbiji lokalne samouprave su obavezne da isplate uvećanu platu za 10 odsto, što je predviđeno Zakonom o budžetu.

Međutim, u Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja još ne znaju da li će povišicu, kao i zaposleni u školama, dobiti uz januarsku platu ili će morati da sačekaju februar. Tu informaciju ni Danas nije uspeo da dobije u Ministarstvu finansija.
Ipak, dobra vest je da predškolci ovog puta neće biti zaobiđeni, kao što se desilo 2015. i 2016. godine, jer tadašnja povećanja od četiri i šest odsto mnoge lokalne samouprave nisu isplatile, pošto je u zakonu pisalo da one mogu da isplate uvećane zarade, a ne da to moraju da urade.
– Neke predškolske ustanove nisu ostvarile povećanje plate od četiri odsto, a neke od šest procenata, dok jedan broj nije ostvario nijedno. Takvo stanje je dovelo da predškolske ustanove u Srbiji imaju tri različite osnovice za obračun plata. Sada bi cena rada trebalo da bude izjednačena na nivou Srbije – kaže Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
Kiković napominje da je ovoga puta zakon jasan i da je, za one koji se o njega ogluše, predviđena mogućnost da im se obustavi transfer sredstava iz republičkog budžeta. Ona ističe da u nekim opštinama i gradovima kasne plate zaposlenima u predškolstvu, pa će povećanje od 10 odsto osetiti tek u martu ili aprilu. Među njima su Bela Palanka, Smederevska Palanka, Zaječar… Kiković kaže da su pregovori o rešavanju problema finansiranja predškolaca započeli sa resornim ministarstvima i da ministri rada i prosvete podržavaju zahtev da se plate zaposlenih u ovoj delatnosti isplaćuju direktno iz republičkog budžeta, te da bi to trebalo da se realizuje ove godine.
Šta sa beogradskim vaspitačima?
Spekuliše se da bi plate beogradskih predškolaca mogle da ostanu na istom nivou, s obzirom da je cena rada u vrtićima u prestonici pre povišice bila veća za 10 odsto od ostatka Srbije. Sada bi se praktično svi oni izjednačili sa Beogradom. Međutim, Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, koji okuplja i zaposlene u predškolskim ustanovama, kaže za Danas da prilikom pregovora o povećanju plata niko nije pominjao da će Beograd biti izuzet.
– Ukoliko bi se tako nešto desilo, to bi izazvalo veliko nezadovoljstvo, jer povećanje za 10 odsto nije rađeno sa ciljem da se ostali predškolci izjednače sa Beogradom već je rečeno da svima rastu plate za taj procenat. Po meni je mnogo veći problem što oko 20 lokalnih samouprava nije isplatilo prethodna povećanja od četiri i šest odsto, tako da i zbog toga postoje velike razlike u platama u ovoj delatnosti – kaže Ilić, koja potvrđuje obećanja nadležnih da će tokom ove godine finansiranje zarada u predškolstvu preći na republički nivo.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama