И вртићи ће моћи да праве храну за школе

31 марта, 2018

Продаја слаткиша, грицкалица или газираних сокова у кругу школе, према најавама из Министарства просвете, требало би да постане прошлост.

У многим образовним установама у Србији деци се продају производи сумњивог порекла јер је контрола намирница је врло проблематична. У једној београдској основној школи деци су недавно продавали гумене бомбоне од којих језик остаје обојен и по неколико дана. Школе се често правдају тиме да само изнајмљују простор, па се одговорност пребацује на надлежне инспекције које воде рачуна о исправности производа.
За контролу намирница задужено више инспекција, али само ако се пријави неправилност
Добрица Синђелић, директор Основне школе „Свети Сава“ из Врчина, каже да је пекара у кругу њихове школе нужно зло.
– Стално саветујемо деци да носе припремљену ужину од куће, а пекаре су ту ако се ужина заборави. Пекара је издата у закуп, а ми се трудимо да у наредних годину дана обезбедимо кухињу у којој ће се ученицима сервирати кувана јела – каже Синђелић.
Трагом питања ко се бави контролом хране по школама, одговор води до Министарства пољопривреде и њихове инспекције. Међутим, из Министарства тврде да је надзор исправности намирница које се продају по школама надлежност различитих инспекција, па између осталог и пољопривредне.
– Малопродајни објекти спадају у објекте ниског ризика јер се у њима продаје оригинално упакована храна. Она може бити предмет ванредне контроле ако постоји сумња у квалитет или уколико грађани пријаве неисправност неког производа. Уколико се, на пример, пријави роба с истеклим роком трајања, она се одмах уклања из продавнице и против власника се подноси кривична пријава – објашњавају из Министарства.
Поједине школе су зато изабрале и други пут.
– Ми немамо продавницу јер не можемо да утичемо на контролу и дајемо деци здрав оброк – објашњава Лидија Николић, директорка београдске ОШ „Владислав Петковић Дис“.
Међутим, друге осмолетке зато ангажују дистрибутере хране.
– Спроводи се јавна набавка са документацијом у којој се наводе услови које мора да испуни дистрибутер хране. Најважније је да постоји нутрициониста који прави јеловник у складу са потребама ученика – објашњава Светлана Радоичић, директорка престоничке ОШ „Ратко Митровић“ .
И вртићи ће правити храну за школе
Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, најавила је промене у вези са ужинама у школама.
– Школе ће и даље морати да спроводе јавну набавку за обезбеђивање оброка, али ће сада први пут као понуђачи моћи да се јаве и предшколске установе, школе, ђачки и студентски домови који производе храну. У њима ће систем контроле бити одличан, а ценовник ће бити усклађен у свим установама.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама