Игра за поспешивање говора и комуникације код детета од 12 месеци

29 маја, 2019

Смисао игре јесте да дете мотивишемо да барем десетак минута дневно размишља употребљавајући језик односно говор, пратећи наша правила игре, да се заједно веселимо сваком погађању и омогућимо себи ситуацију у којој ћемо на једноставан начин мотивисати своје дете да не одустане одмах “на прву лопту”, него да је успех некад скривен уз мало размишљања. Можда откријете и одређен смисао за хумор код свог малишана ако на пример намерно покаже или каже погрешан одговор како би вас насмејао.

Овом игром ћемо дете мотивисати да барем десетак минута дневно размишља употребљавајући језик, односно говор.

За игру је потребно:

20-ак А4 папира
дебели црни и црвени фломастери
маказе

Припрема материјала

Сваки А4 папир потребно је пресавити на четвртине (дакле прво на пола, па онда сваку половину опет на пола). Изрежите четвртине и одаберите ствари, предмете или бића које желите да дете научи нпр: пас, мачка, пелене, књига, нос, степенице, шаргарепа, млеко, вода, флашица, дуда, прст, колица, ауто, лист, ципеле, капа. Сваки појам треба бити важан тј. учестали појам у дететовом свакодневном животу. Сваки појам нацртајте једном бојом (или црвеном или црном) и то два пута тј. сваки на своју четвртину папира. Десет парова нацртајте црвеном, а десет црном бојом. Нека то буду само обриси појмова/предмета и битно је да буду нацртани преко целе четвртине папира.

Код мале деце вид није још добро развијен, тако да ће вам бити заинтересованији за игру уколико у обзир узмете те важне развојне карактеристике. Тако можете мане учинити неприметним. Такав став о предностима, манама, успеху и мотивацији важан је за позитиван, избалансиран и стабилан психички развој детета.

Како се игра?

Први дан играјте само с пет парова. Раздвојите парове. Једну половину оставите себи у руци, другу половину парова поређајте на под тако да се види шта је нацртано. Позовите дете да се удобно смести испред вас и почните брзо показивати картице и изговарати нацртане појмове. Вртите карте у руци и изговарајте појмове што је брже могуће. Три пута поновите истим редоследом појмове. Увек што брже можете јер ћете лакше задржати пажњу свом детету. Сада извуците једну карту из своје руке, а дете треба наћи пар међу послаганим картицама на поду. Кад покаже исправно или дохвати исправну картицу и тако споји пар, ви га похвалите гласно.

Пробајте то да изведете помало театрално, глумите најаву неког важног резултата неке утакмице или тако нешто слично замислите како би могли деловати што уверљивије. Генерално, када се играте са дететом важно је да умете да се уживите у игру. На тај начин дајете детету до знања да је то нешто важно и вредно и да је Вама важно да дете у тој игри учествује. Само тако игра поприма смисао позитивног развоја детета. Користите исту фразу све док дете не пронађе све парове. Алтернативно можете у другом кругу користити само појам без целе реченице, рецимо: “Иииииии Ауто! Браво!”

Свака 3 дана додајте по два нова пара.

Шта ако детету не полази за руком да само пронађе пар?

Прво пробајте да закључите који је узрок томе. Да ли можда у позадини ради телевизија или се око вас још нешто занимљиво догађа што детету одвлачи пажњу. Ако да, отклоните те узроке. Ако није то, онда проверите да ли је дете можда уморно, гладно, жедно, мокро, прехлађено, има пуну пелену или треба у тоалет.

Извор: bebologija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама