Данска је једна од најсрећнијих земаља на свету: шта то њихова деца уче у школи

17 новембра, 2019

У Данској постоји обавезни предмет у школи који се слуша сат времена седмично, а на коме дјеца уче да помажу другарима из разреда и да се такмиче само са самима собом.

 

Данска је једна од најсрећнијих земаља на свијету. То су резултати УН-овог Свјетског извјештаја о срећи, важног истраживања које од 2012. године рангира 155 најсрећнијих земаља на свијету. Већ седам година Данска се налази у топ три најсрећније земље на глобалном нивоу. Чињеница да је од 1993. године подучавање емпатије у школама обавезно је фактор који доприноси нивоу среће у земљи.

Емпатија помаже да се изграде међуљудски односи, спријечи злостављање и успије на послу, помовише развој вођа, предузетника и управника. „Емпатични тинејџери“ су успјешнији јер су више фокусирани на циљеве у поређењу са својим нарцисоиднијим вршњацима.

Један сат седмично посвећују тзв. „Klassens tid“, лекцији из емпатије за ученике старости 6-16 година. То је сама основа данског наставног плана и програма. Вријеме проведено на часу емпатије је једнако вриједно као и, рецимо, енглески језик или математика. Током Классенс тида ученици расправљају о својим проблемима, било да су у вези са школом или не, а онда цијели разред скупа са предавачем покушава да пронађе рјешење засновано на стварном слушању и разумијевању. Ако нема никаквих проблема за расправу дјеца једноставно проводе вријеме заједно се опуштајући и уживајући у „hygge“ – појму за који не постоји тачан превод јер је толико блиско везан за данску културу. Најприближније објашњење би било „намјерно створена интимност“. У земљи у којој се врло рано у години смркава, пада киша, сиво је… „hygge“ доноси свјетлост, топлину и пријатељство, те ствара заједничку интимну атмосферу пуну добродошлице. То је кључни концепт добробити Данаца. Такође постаје и глобални феномен: Амазон продаје више од 900 књига на тему хyггеа, а Инстаграмом кружи преко 3 милиона постова означених #хyгге.

Америчка ауторка и психологиња Џесика Александер, ауторка књиге „ „The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids“ [Дански начин одгајања дјеце: шта најсрећнији људи на свијету знају о васпитавању самопоуздане, способне дјеце] која је преведена на 21 језик је у сарадњи са данским психотерапеутом Ибеном Сандалом спровела је теренско истраживање како би разумјела како то Данци уче емпатију.

Један од начина за то је и тимски рад, захваљујући коме се изводи 60% радова у школи. Фокус није нанадмашавању осталих, већ у одговорности у помагању мање даровитима. Из истих разлога се Данска сматра и једним од најбољих мјеста за рад у Европи.

Такмиче се искључиво сами са собом, а не са другима. Данске школе не нуде ни награде ни трофеје ученицима који су изврсни у школским предметима или спортовима како не би подстицали такмичарски дух. Умјесто тога, они практикују културу мотивације за напретком, која се мјери искључиво на индивидуалној основи.

„Данци остављају много простора за слободну игру дјеце, која их подучава емпатији и способностима преговарања. Играње у природи се сматра едукативним још од 1871.“ објашњава Џесика Александер.

Ту је и заједничко учење, које се састоји од спајања дјеце са различитим слабостима и јачинама у различитим школским предметима како би си међусобно помагали на часовима и радили заједно на различитим предметима. То их од најранијег доба учи да нико не може успјети сам и да се помагањем другима постижу бољи резултати.

„Дијете талентовано за математику неће одмаћи далеко ако не научи да сарађује са другима. Требаће му помоћ око других предмета. То је одлична лекција коју учимо малу дјецу, јер нико не може ићи кроз живот сам. Многе студије показују да када нешто некоме објасните, на примјер неки математички проблем, не само да га и сами усвојите боље него да сте га само учили, већ такође и развијате вјештине емпатије које се онда додатно ојачавају тиме што морате пазити на начин на који та друга особа прима информације и морате се ставити на њихову позицију да разумијете како функционише учење.“

Похађање часа о емпатији пружа огромно задовољство и радост данској дјеци те их припрема да буду срећне одрасле особе.

Извор: Лоламагазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама