Igra za pospešivanje govora i komunikacije kod deteta od 12 meseci

29 maja, 2019

Smisao igre jeste da dete motivišemo da barem desetak minuta dnevno razmišlja upotrebljavajući jezik odnosno govor, prateći naša pravila igre, da se zajedno veselimo svakom pogađanju i omogućimo sebi situaciju u kojoj ćemo na jednostavan način motivisati svoje dete da ne odustane odmah “na prvu loptu”, nego da je uspeh nekad skriven uz malo razmišljanja. Možda otkrijete i određen smisao za humor kod svog mališana ako na primer namerno pokaže ili kaže pogrešan odgovor kako bi vas nasmejao.

Ovom igrom ćemo dete motivisati da barem desetak minuta dnevno razmišlja upotrebljavajući jezik, odnosno govor.

Za igru je potrebno:

20-ak A4 papira
debeli crni i crveni flomasteri
makaze

Priprema materijala

Svaki A4 papir potrebno je presaviti na četvrtine (dakle prvo na pola, pa onda svaku polovinu opet na pola). Izrežite četvrtine i odaberite stvari, predmete ili bića koje želite da dete nauči npr: pas, mačka, pelene, knjiga, nos, stepenice, šargarepa, mleko, voda, flašica, duda, prst, kolica, auto, list, cipele, kapa. Svaki pojam treba biti važan tj. učestali pojam u detetovom svakodnevnom životu. Svaki pojam nacrtajte jednom bojom (ili crvenom ili crnom) i to dva puta tj. svaki na svoju četvrtinu papira. Deset parova nacrtajte crvenom, a deset crnom bojom. Neka to budu samo obrisi pojmova/predmeta i bitno je da budu nacrtani preko cele četvrtine papira.

Kod male dece vid nije još dobro razvijen, tako da će vam biti zainteresovaniji za igru ukoliko u obzir uzmete te važne razvojne karakteristike. Tako možete mane učiniti neprimetnim. Takav stav o prednostima, manama, uspehu i motivaciji važan je za pozitivan, izbalansiran i stabilan psihički razvoj deteta.

Kako se igra?

Prvi dan igrajte samo s pet parova. Razdvojite parove. Jednu polovinu ostavite sebi u ruci, drugu polovinu parova poređajte na pod tako da se vidi šta je nacrtano. Pozovite dete da se udobno smesti ispred vas i počnite brzo pokazivati kartice i izgovarati nacrtane pojmove. Vrtite karte u ruci i izgovarajte pojmove što je brže moguće. Tri puta ponovite istim redosledom pojmove. Uvek što brže možete jer ćete lakše zadržati pažnju svom detetu. Sada izvucite jednu kartu iz svoje ruke, a dete treba naći par među poslaganim karticama na podu. Kad pokaže ispravno ili dohvati ispravnu karticu i tako spoji par, vi ga pohvalite glasno.

Probajte to da izvedete pomalo teatralno, glumite najavu nekog važnog rezultata neke utakmice ili tako nešto slično zamislite kako bi mogli delovati što uverljivije. Generalno, kada se igrate sa detetom važno je da umete da se uživite u igru. Na taj način dajete detetu do znanja da je to nešto važno i vredno i da je Vama važno da dete u toj igri učestvuje. Samo tako igra poprima smisao pozitivnog razvoja deteta. Koristite istu frazu sve dok dete ne pronađe sve parove. Alternativno možete u drugom krugu koristiti samo pojam bez cele rečenice, recimo: “Iiiiiii Auto! Bravo!”

Svaka 3 dana dodajte po dva nova para.

Šta ako detetu ne polazi za rukom da samo pronađe par?

Prvo probajte da zaključite koji je uzrok tome. Da li možda u pozadini radi televizija ili se oko vas još nešto zanimljivo događa što detetu odvlači pažnju. Ako da, otklonite te uzroke. Ako nije to, onda proverite da li je dete možda umorno, gladno, žedno, mokro, prehlađeno, ima punu pelenu ili treba u toalet.

Izvor: bebologija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama