Игре које развијају интелигенцију детета

27 децембра, 2014

Опште је познато да је период до седме године, период највећег раста и развоја детета, како у физички, тако и интелектуално. Када је интелигенција у питању, најзначајнији животни период је онај између треће и седме године, јер се тада развије преко половине веза међу неуронима које ћемо користити до краја живота. За интелигенцију јесте пресудан генетски фактор, али то што су нам родитељи подарили значајан интелектуални капацитет, не значи да на њему не треба радити. Дечја интелигенција је нешто што може да се развија и што може да се повећава, поступно, из дана у дан.1185093_515733351874460_808666523_n
У овом периоду развој интелигенције зависи пре свега од игре. Кроз игре деца уче односе који владају у свету, кроз њих сазнају, кроз њих експериментишу и проверавају ваљаност својих знања.Кроз игру малишани уче и развијају машту, креативност и интелигенцију. У играчкама дете налази могућност за решавање бројних питања, развијају машту, у њима дете налази сигурност и мир. У којој мери играчка то омогућава, зависи од њених бројних карактеристика. На првом месту је безбедност. Осим онога што видимо: њене форме, односно начина и делова из којих је састављена, безбедност по здравље детета одређују и материјали од којих је начињена. Едукативне играчке су оне које деци не дају одговоре, већ постављају питања. Као такве, кључни су део дететовог развитка. Њихов значај је вишеструк: стимулишу психомоторни развој, координацију покрета, логичко расуђивање, памћење, креативност, машту, смисао за естетику, простор… Зато, мудро одаберите, играјте се са децом и вежбајте мождане “мишиће”.

1. Игре меморије
Да бисте заиграли игру меморије довољан вам је приступ интернету или, ако желите да побегнете од компјутера, шпил карата. За децу која још не знају бројеве улогу ће одиграти карте са фигурама. Издвојте са стране по два младића, краља, две даме и два кеца. Измешајте карте и поређајте их у два реда. Нека дете окреће две карте и потруди се да запамти њихов распоред јер победник игре је онај ко успе да спари више парова.

2. Погоди шта је
Испод непровидне, дебље тканине (ћебета, пекривача) сакријте предмет. Нека га ваше дете опипа и нека поставља низ питања на која се одговара са да или не све док не открије који предмет држи у рукама. Ову игру може да игра више деце истовремено.

3. Друштвене игре (Човече не љути се, домине, карте)
Око треће године деца су спремна за играње игара по унапред утврђеним правилима, као што су разне друштвене игре. Међу најједноставнијима је “Човече, не љути се”, Мица или Домине са ликовима животиња.Једна од игара која је фантастична за развој интелигенције и логике јесте икс – нула.

4. Слагалице
Све врсте пузли, ситне или крупне, дрвене, картонске, са облицима, по бојама, савршене су да ваше дете научи нешто ново и да вежба своје вијуге. Ово уједно може бити забава за целу породицу. Само, пазите да не помажете сувише детету, јер је циљ да оно само научи да уочава детаље.

5. Певање
Да би певало са вама дете најпре мора да усвоји речи одређене песмице и мелодију. На тај начин дете несвесно учи напамет, а то помаже развој меморије и шири дететов речник.

6. Препричавање
Након сваког читања бајки, прича, романа, играјте се препричавања. Постављајте детету једноставна питања и наведите га да понови садржај прочитаног. Уједно, ако дете пожели нешто да “дода” причи – пустите га. На тај начин оно само почиње да учествује у стварању правог малог књижевног дела.

7. Цртање, вајање, колаж
У свим овим активностима деца неизмерно уживају, развијају графомоторику, савладавају нове вештине и уче да се не стиде креативности. Ова забава може да траје сатима, а несумњиво позитивно утиче на дечји интелект.

8. Позоришна представа
Не, не морате водити дете у позориште, нити правити велику сцену код куће да бисте направили породичну продукцију. Довољно вам је да знате неку згодну рецитацију и да имате воље да пустите машти на вољу. Играјте “Страшног лава”, направите код куће “Земљу чуда”, изведите “Материну мазу”. Ваше дете ће бити одушевљено.

9. Коцкице
Коцкице су једна од првих едукативних играчака. Оне нам омогућавају да научимо законе физике, да развијамо креативност, да стварамо изнова и незамењиве су током најранијег детињства.

beberzica.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама