Игре на снегу које су корисне за развој говора

18 децембра, 2018

Игре на снегу које су корисне за развој говора
Представљамо вам пет игара на снегу које су корисне за развој говора, фину и грубу моторику, визуомоторну координацију, богаћење речника, развој креативности, истрајност и развој такмичарског духа.

Прављење Снешка Белића

Оно чему ће се свако дете радовати јесте прављење овог снежног човечуљка. Покажите детету пре него што изађете на снег слику Снешка и причајте како се прави и шта ћете радити. Можете понети од куће дугмиће, шаргарепу за нос, шерпу за главу (капу можете направити и од картона). Када будете правили Снешка објасните детету да вам прво треба једна велика лопте од снега, направите је заједно са дететом. Затим, још две лопте различите величине. Покажите му како да их стави једну на другу или му ви помозите. Избројите колико лопти има Снешко. Питајте дете шта је тело, а шта глава Снешка Белића, шта све треба да има на глави? Ако не може да наброји све делове главе (лица), помозите му. На тај начин дете учи нове и обнавља делове тела које већ зна. Када сте ставили делове тела који чине главу, питајте дете шта још треба да има Снешко на свом телу, заједно од грана које нађете у околини направите руке. Када је Снешко Белић готов заједно избројите од колико лопти се састоји, колико има руку, ногу, колико очију, носева итд., тако ћете вежбати пребројавање и бројност делова тела. Именујте заједно делове тела на Снешку, упоредите да ли су лопте од снега које сте правили исте величине, нека вам дете каже која је најмања, а која највећа . Овом игром ваше дете спознаје делове тела, њихов међусобни однос и бројност, појам броја као количине, појмове велико/мало, вежба координацију руку, побољшава конструктивну праксију…

Анђео

Лезите на снег заједно са дететом. То је за дете прави доживаљај и уживање, а може добро доћи и вама. Покажите детету да рашири руке и ноге и објасните му да истовремено мора померати и руке и ноге горе/доле, односно да их шири и скупља. Овом игром вежбате координацију руку и ногу, а можете вежбати и појмове десно/лево тако што ћете рећи детету да помера само десну/леву руку, само десну/леву ногу, истовремено десну/леву руку и ногу или десну руку и леву ногу. Пратећи ваше инструкције на овај начин ваше дете вежба и пажњу.

Шарање по снегу

Ако сте у парку или на планини, пронађите један мањи раван део негаженог снега који вам може представљати “таблу за писање”. Оловка вам може бити нека гранчица коју можете наћи у околини. Правите рупице у снегу које ће дете повезивати линијама. Можете му рећи да прави таласасте или назубљене (цик-цак) линије, да нацрта круг, квадрат, кућицу или нешто што оно воли, тако ће му бити занимљивије да вежба графомоторне активности.

Прати моје кораке

На неутабаном, чистом, снегу оставите трагове својих стопала односно корака. Задајте вашем детету да скаче по траговима ваших ципела, да ставља у сваки траг по једну ногу (нпр. да крене прво десном ногом) или да прескаче ваше трагове и хода између њих. На овај начин вежбате пажњу и координацију ногу.

Грудвање

Без овога не може проћи ни једна зима. Покажите детету и заједно са њим правите грудве. Направите грудве различитих величина, а затим, када направите више, можете их поделити у две групе (гомиле) – велике и мале. Гађајте се грудвама. Можете пронаћи зид зграде (гараже) на коме нема прозора и да гађате са вашим дететом, такмичите се ко ће добацити више или бацајте грудве ка пространству које вас окружује и видите ко ће добацити даље. Ова игра помаже детету у развоју праксије шаке, координације око – рука, усвајању појма велико/мало, високо/ниско, близу/далеко итд.

Пустите машти на вољу и, заједно са дететом, препустите се чарима зиме и снега. Вратите се у детињство и сетите се чега сте све ви волели да се играте на снегу. Сада се играјте свега тога, али са вашим дететом. На тај начин ће му време на снегу бити занимљивије, а у исто време ћете му и помоћи да развије неке способности које су битне за њега.

Извор: logoped-drcabarkapa.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама