Индустрија нам трује децу, док државе ћуте: Узбуна због прераног пубертета

Хормонски ометачи изазивају канцерогена обољења и прерани пубертет код девојчица већ са осам година, а код дечака са девет. Ти ометачи налазе се у храни произведеној уз употребу пестицида, у пластичној амбалажи за храну, у козметичким производима од пелена и крема за бебе до одеће, шампона, маскара, пудера и разних гелова и санитарних производа.

 
Упркос томе, под утицајем крупне индустрије државе чланице ЕУ још нису успеле да се сложе око забране ових једињења.М. Kаровић
Ових дана тема се нашла на столу одговорних министара Европске уније који су састанак завршили онако како га завршавају већ протеклих седам година – без споразума. Индустријски лоби врши притисак да се одреди дозвољена количина хормонских ометача и да се онда на основу тога неки производи забрањују, а други добијају дозволу.
Индустријски лоби заправо покушава да на овај начин остави рупу у будућем закону која би му омогућила да настави по старом. Француска, Данска и Шведска на последњем безуспешном састанку блокирале су одлуку тражећи да критеријуми буду сигурнији. Индустрија тако наставља да нам продаје хормонске ометаче док државе и Европска унија – ћуте.
Све раније сазревају
– Граница пубертета се стално помера – каже Оливије Пијел, педијатар-ендокринолог, један од оснивача Удружења педијатара-ендокринолога у Француској. Kао један од кључних разлога он наводи хормонске ометаче, пестициде, једињења као што су фталати и бисфенол А који изазивају гојазност, дијабетес и прерани пубертет.
Шта су и како делују хормонски ометачи?
Kад уђу у организам било кроз удисање, храну или одећу, наше тело их препознаје као да су естерогени иако они то нису. Естерогени су познати под именом женски хормони, мада их имају и мушкарци, али у знатно мањој мери. Један француски лекар сликовито описује ситуацију кроз коју пролази организам када у њега почну да улазе хормонски ометачи:
“То је као да вам неко куца на врата, ви питате ко је, он каже поштар, а у ствари је гангстер и убица – а ви, верујући му отворите врата.”
Уношење хормонских ометача покреће читав низ хормонских процеса који доводе до раног пубертета код деце – девојчице добијају месечни период и расту им груди већ са осам година, а дечацима се већ у деветој години увећавају тестиси и уочава се појачана маљавост. Хормонске промене код дечака могу да буду и такве да добијају женске облике, повећане груди, дебљају се и слично. Kод одраслих дугорочно долази до тешких обољења и неплодности.
Француска агенција за јавно здравље објавила је ових дана забрињавајући извештај у коме се говори о све распрострањенијој појави раног пубертета код деце. У извештају се каже да прерани улазак у пубертет дугорочно нарушава здравље и изазива велике и трауматичне психолошке промене код деце.
Ризик од рака
“Ризик од каснијих канцерогених обољења је повећан”, каже амерички ендокринолог Луиз Гринспен у књизи посвећеној овом проблему. Једна од анализа косе деце узраста до 12 година лабораторије ХБРУ из Луксембурга, показала је да су хормонским ометачима изложена и деца на селу и то због пестицида који се употребљавају у пољопривреди. У њиховој коси нађени су неки од састојака који постоје и у наранџастом гасу који су САД користиле у рату у Вијетнаму као оружје.
Прерани пубертет у Француској углавном погађа девојчице – скоро 1.200 сваке године, док је дечака нешто више од стотину. Француски епидемиолог Жоел де Моал упозорава, међутим, да податке о дечацима треба узети с опрезом зато што рани пубертет код њих није тако видљив као код девојчица.
Извор:Vesti