Informatika obavezna od septembra, školska godina se produžava za nedelju dana

1 juna, 2016

Informatika i računarstvo bi od naredne školske godine trebalo da bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova. Nastava tog predmeta bi bila realizovana kroz takozvani “klizni raspored”, odnosno ravnomerno raspoređene dvočase tokom 15 nastavnih nedelja.

Zbog uvođenja informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili već bi se realizovali kroz projektnu, tematsku nastavu ili u digitalnom okruženju.

Ovo je deo predloga za revidiranje i osavremenjivanje informatičkih sadržaja u osnovnoj školi, koje je pripremila radna grupa Ministarstva prosvete, a o njemu će konačnu reč dati članovi Nacionalnog prosvetnog saveta na sednici 7. juna. Predlog Ministarstva juče je prosleđen NPS-u, potvrdila je za Danas Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje, inače koordinatorka radne grupe.
Ona je objasnila da će broj časova novog predmeta, za koji je predloženo da se zove tehničko obrazovanje, ostati isti kao sadašnji TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave.
– U petom i šestom razredu učenici bi, kao i dosad, imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz “klizni” raspored, na isti način kao i informatika. Zbog toga bi školska godina u sedmom i osmom razredu bila produžena za nedelju dana – objašnjava Markovićeva.
Radna grupa predložila je još nekoliko novina.
Opširnije u današnjem štampanom izdanju lista Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Informatika obavezna od septembra, školska godina se produžava za nedelju dana

 1. ana kaže:

  Svidja mi se predlog. Nastavnicima TO nije smanjen fond, oni predaju ono za sta su se skolovali, informaticari takodje, a djaci mi dolaze u srednju sa istim predznanjem iz informatike, tj. sa istim uslovima za predznanje.
  Jedino nije dobro da se u osmom produzava skolzka godina zbog zavrsnog ispita. Bolje da bude u sestom i sedmom a ne u sedmom i osmom.

  1. Mitar kaže:

   Da li vi koleginice znate nesto sto mi ostali ne znamo kako to vi izracunaste da nece biti smanjenja fonda. bas bih voleo da i ja naucim tu matematiku

   1. Ana kaže:

    …broj časova novog predmeta, za koji je predloženo da se zove tehničko obrazovanje, ostati isti kao sadašnji TIO, s tim što je predviđena drugačija realizacija nastave.
    – U petom i šestom razredu učenici bi, kao i dosad, imali dva časa nedeljno, a u sedmom i osmom po jedan u rasporedu plus 30 časova koji bi se realizovali kroz “klizni” raspored…

 2. Tina kaže:

  To je postojalo u periodu 1990-2000.godine,opšta igrarija(naljutiće se informatičari),nazadovanje.uguraće g. Informatičarka predmet ali na štetu samog predmeta.priseća se početnog rada .možda funkcioniše 1-2 godine.

 3. Vesn kaže:

  E jesu ih rasteretili svaka im cast! “Ostali samo dugmici…

 4. Pera kaže:

  Imalo bi smisla kada bi planovi u programi predviđali osnove programiranja u aktuelnim programskim jezicima, što je realna potreba. Naravno, prilagođeno uzrastu đaka. S obzirom da na nivou Srbije nema dovoljno osposobljenih predavača za ovu oblast, a pogotovo ne onih koji bi bili spremni da prenose znanje osnovcima za platu koju nudi ministarstvo, bojim se da će se sve svesti na ponovno uključivanje i isključivanje zastarelih računara i lupetanje o word-u i sličnim dostignućima koja đaci već i bez škole drže u malom prstu.

  1. Pera kaže:

   Takođe, pre uvođenja u nastavu, bilo bi lepo videti planove i programe predmeta te udžbenike koji će se koristiti.

  2. Dejan kaže:

   Ja bih prvi radio za tu platu, a verujte mi imam dovoljno znanja da ga prenesem. I sada radim u skoli (srednjoj) i imam dovoljno vremena da se posvetim i privatnom poslu koji mi donosi jos 2 plate mesecne. A jos je lepse raditi sa osnovcima nego sa nepripremljenim srednjoskolcima

   1. Pera kaže:

    Dejane, sigurno je da ima još ljudi kao što ste Vi, svaka Vama čast, ali ja govorim o uspostavljanju celokupnog sistema, odnosno o velikim brojevima. Da bi ova nastava kvalitetno zaživela na nivou Srbije, i u perspektivi doprinela rađanju novih IT stručnjaka, mislim da je potrebna ozbiljnija priprema, puno nove opreme, učila, kao i prethodno osposobljavanje nastavnika. Znamo kako škole sprovode sadašnju nastavu informatike. O čemu govorim? O neispravnim računarima, nepostojanju mreža, nemanju interneta, zastarelim i piratskim verzijama programa, itd, itd. Uvođenjem predmeta preko noći opet će se sve svesti na ispunjavanje forme bez trunke suštine i svrhe.

   2. Tina kaže:

    Za Dejana, poštovanje,radim u osnovnoj i srednjoj školi (ne informatika) ,želje su jedno a stvarnost je surova.Prvi problem tehnika (racunari), drugi plan,treći uzrast-predznanja, četvrti opterećenost (ima dosta predmeta i uvećavaju se do 8 razreda)peti fond časova (?),česti nastava (blok 30 časa)nepovezanost….roditelji,deca,ostali predavači.Srećan rad!Prošetaćeš se do škole a glavni izvor prihoda biće ti PRIVATNI RAD.

 5. Jelena kaže:

  Dvočas je loše rešenje za bilo koji predmet. Drugog časa istog predmeta deca gube interesovanje. Dalje, ako je dvočas, učenici nastavnika u tom slučaju viđaju svakih 14 dana!! Gde je tu kontinuitet u vremenu. Ako učenik ne dođe jednom na ta dva časa onda će se sa nastavnikom sresti za mesec dana! A tek problem sa izradom rasporeda. Ako su informacione tehnologije toliko važne za budućnost (a jesu) onda bi trebalo voditi računa o svakoj “sitnici” a njih je poprilično

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama