INFORMATIKA bi od septembra, umesto izbornog, trebalo da postane obavezni predmet u petom i sedmom razredu, ukoliko Nacionalni prosvetni savet prihvati predlog Ministarstva prosvete. Godinu kasnije novina bi bila uvedena i u šesti i osmi razred. Ako predlog bude prihvaćen, izmeniće se i nastava Tehničko-informatičkog obrazovanja (TIO), jer bi dobrim delom ostala bez informatičkih sadržaja. Menjao bi se i fond časova, pa bi u sedmom i osmom razredu školska godina trajala nedelju dana duže. Istovremeno, svi ostali predmeti ostali bi bez časova u jednoj radnoj nedelji – neki bez jednog, a srpski i matematika bez pet.
dru-informatika_620x0
Zbog ovakvog predloga nezadovoljni su nastavnici TIO, a podršku im je pružila i Unija sindikata prosvetnih radnika. Oni kritikuju hitnu proceduru ovih velikih izmena u nastavi i što se sve dešava u tehničkom mandatu ministra prosvete.
Ideju Ministarstva realizovala je radna grupa, a koordinatorka grupe, pomoćnica ministra Snežana Marković predlog je izložila na poslednjoj sednici NPS. Ona je objasnila da bi ukupni godišnji fond časova bio 35+30, od kojih bi 30 bilo realizovano kroz “klizni raspored” – u 15 dvočasa raspoređenih tokom školske godine. – Katastrofa je da se zbog nečijih interesa i toga što je pomoćnica ministra nastavnik informatike ovaj predlog gura po hitnoj proceduri. Nema smisla da se ovako važna stvar radi u tehničkom mandatu ministra – smatra Zoran Lapčević iz Društva pedagoga tehničke kulture. – Nastava TIO ima praktični i teorijski deo, a Ministarstvo bi sada da ovaj teorijski deo izbaci, a praksa bez njega nema smisla. Sporan je i klizni raspored, jer unosi zabunu i komplikuje rad.
OD IGRAČKE DO RAČUNARA
U GIMNAZIJAMA i srednjim stručnim školama biće modernizovani nastavni sadržaji. Isto važi i za predmet Od igračke do računara, koji uče đaci nižih razreda osnovne škole. Njima će ostati isti fond časova.