Интерактивне табле или монитори – шта је боље решење за учионицу

26 новембра, 2019

Дигитализација наставе је процес који је увелико узео маха. Већина школа користи електронски дневник, а од ове школске године 500 школа добило је 10.000 дигиталних учионица. Ипак, то је још увек недовољан број да би се могло рећи да сви ђаци у Србији уче у условима адекватним за 21. век. Дигитална настава нема за циљ само да час учини занимљивим, већ и да олакша рад наставницима и помогне да у свој час унесу интеракцију и динамику. А за то није довољно имати један рачунар у свакој учионици.

Савремена дигитална учионица подстиче креативност, размишљање, уноси интерактивност у наставу и приближава градиво ђацима на начин који им је близак – кроз електронске медије. Да би се то постигло, потребно је да се класична табла замени интерактивним монитором или интерактивном таблом.

Интерактивни монитори су најмодерније и најекономичније решење за наставу. Они мењају класичну таблу и креду и подстичу ђаке на интеракцију. Омогућавају учење кроз игру, креирање дигиталног садржаја за наставу и олакшавају концепт и припрему наставе.

Они модернији (можете их погледати ОВДЕ) реагују на додир оловке или прста и поседују “multi-touch” функцију, која омогућава да на њима истовремено ради више ученика. На тај начин подстиче се сарадња и интеракција која гарантује фактор забаве и конструктивно учење. Интерактивност монитора омогућена је преко интегрисаног Андроид оперативног система који омогућава коришћење без додавања рачунара. Интернет претраживачи, различите апликације за приказивање видео и аудио садржаја, као и едукативна софтверска решења су само неке од погодности које нуде интерактивни монитори. Повезивање са екстерним уређајима је због многобројних прикључака, као и функције бежичног презентовања, веома лак и брз процес.

Модернизација је могућа само ако су и предавачи и професори обучени да у потпуности користе дигитална решења. Сходно томе, компанија DVS, која је и један од првих дистрибутера интерактивних монитора и табли на нашем тржишту, нуди и бесплатне обуке за просветне раднике, уз куповину монитора. Велики број предавача фаворизује конвенционалне методе, верујући да је примена модерних технологија компликован процес који ће им донети још више посла. Али баш напротив, модерне технологије су ту да неке ствари ураде уместо наставника, како би се он посветио педагошком и креативном раду. А прелазак са конвенционалног на дигитални вид наставе није нимало компликован.

Алтернативу за интерактивне мониторе, чине интерактивне сетови који се састоје од интерактивних табли произвођача Smart и Ligra и висококвалитетних пројектора компаније NEC. Интерактивни монитори су економичнији, мобилнији, практичнији, поседују знатно већи број функција и могу се користити без екстерног рачунара. Интерактивни сетови упркос свему такође представљају веома добро решење за едукативни сектор.

У понуди компаније DVS такође се налазе и документ камере компаније AVer које замењују графоскоп и омогућавају приказ докумената и предмета у високој резолуцији на монитору или табли. Ове документ камере имају јак оптички и дигитални зум, уграђене тастере за лакшу употребу, ЛЕД светло, флексибилни носач и софтвер за бележење. Уз то у понуди су и бежичне документ камере које омогућавају додатну флексибилност при настави.

Поред велике хардверске понуде, компанија DVS нуди и софтверска едукативна решења. Посебно издвајамо популарни едукативни пакет „Smart Learning Suite“ који се веома добро показао на светском тржишту. Уз многобројне додатне функције, долази и „Smart Notebook Software“ који садржи многобројне материјале за наставу, опције генерисања многобројних варијација тестова у реалном времену са тајмером као и лако интегрисање и едитовање екстерног материјала. Поред већ постојеће архиве слика и садржаја за наставу унутар самог Notebook софтвера, омогућена је и опција онлајн-претраживања.

DVS – Division Visual Solutions је компанија која већ двадесет година имплементира најсавременија технолошка достигнућа и професионална аудио и видео решења у едукативном сектору.

“Олакшавамо и адаптирамо наставу за генерације које долазе и мењамо перцепцију и доживљај дигиталних медија. Сматрамо да је дигитализација едукативног сектора неминовна и у складу са тим нашу понуду чине опрема и софтвери који олакшавају и убрзавају процес учења и ефикасност наставе и помажу ученицима али и предавачима и наставницима. Интерактивни монитори, интерактивне табле и пројектори, документ камере и едукативни софтвери као и уређаји за даљинско учење чине основу за напредак процеса наставе у образовању. Примена нових технологија могућа је у свим секторима образовања, од предшколских установа, основних и средњих школа, факултета, као и у другим врстама образовних установа као што су ауто школе, школе за стране језике, корпоративни сектор и слично.” – каже Александар Дамњановић, директор и оснивач компаније.

Више информација пронађите на сајту www.dvs.rs или на специјализованом порталу за ученике и наставнике www.divi.rs!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Интерактивне табле или монитори – шта је боље решење за учионицу"

  1. Аница каже:

    Предлажем дигиталне наставнике,хардвер и софтвер-2 у 1.У многим гимназијама у Београдаду учионице су у распаднутом стању,као у гасној комори од прашине, без климе,једном речју јад и беда.Но,кад крене дигитализација многи се овајде кроз обезбеђивање опреме и обуке,а наставници заморчићи.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама