Ипак нов одабир уџбеника за први и пети разред

23 фебруара, 2019

Новог одабира уџбеника за први и пети разред за наредну школску годину ће ипак бити, пошто је Министарство просвете променило ранију одлуку да се уџбеници које су учитељи и наставници изабрали ове школске године не мењају за наредну генерацију ђака.


Министарство је такву одлуку правдало жељом да се избегне додатно финансијско оптерећење родитеља, након чега су реаговале поједине издавачке куће, тврдећи да је Министарство прекршило закон, којим је недвосмислено прописано да се за годину, у којој се први пут примењује нови програм наставе и учења (што је ове године случај с првим и петим разредом) уџбеници бирају на период од једне школске године.

У најновијем допису упућеном основним школама Министарство такође подсећа на овај законски члан, наводи да се школе могу одлучити да поново бирају уџбенике за први и пети разред за наредну школску годину (уз образложење које ће дати савету родитеља), али такође износе и мишљење да поновног одабира не би требало да буде.

– С обзиром, да ће се у школској 2019/2020. примењивати нови програми за други и шести разред, Министарство сматра да би требало избећи додатно финансијско оптерећење за родитеље које би проистекло из одлуке школе да за наредну школску годину изабере и нове уџбенике за први и пети разред, наводи се у одговору који је Данас добио из Министарства просвете.

Међутим, остали смо ускраћени за одговор да ли својом сугестијом наводе школе да прекрше закон, које је само Министарство донело. Питали смо и зашто је у закон унето решење да се за школску годину у којој се први пут примењује нови програм уџбеници бирају само за једну школску годину, ако сада (с правом) тврде да то родитељима представља финансијски намет.

Своју препоруку школама да се за школску 2019/20. не бирају нове књиге за први и пети разред Министарство образлаже чињеницом да се у каталогу уџбеника у тренутку одабира налазило 69 одобрених наслова за први и 106 за пети разред, које је припремило 16 издавача и да је на тај начин био омогућен широк избор.

Према Закону о уџбеницима, школе које се ипак одлуче да за први и пети разред поново бирају уџбенике, мораће да их користе четири школске године.

 

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Ипак нов одабир уџбеника за први и пети разред"

  1. XM каже:

    Dragi ministre!
    Da ste pregledali udžbenike koje su koristili prvaci ove školske godine verovatno biste uočili da su udžbenici RADNOG KARAKTERA!!!! Kako ce budući prvaci moći da ih koriste ako su ISPISANI? Učenici su ispisali te udžbenike. Verovatno smatrate da sledeća generacija ne treba da nauči da piše, dovoljno je da ih pregleda i sve će znati i da piše i da čita!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама