Isidora Bjelica preporučuje šta bi trebalo pročitati pre kraja srednje škole

10 maja, 2015

 
Isidora Bjelica rođena je 10. decembra 1966. godine u Sarajevu, po zanimanju je spisateljica. Ona je ćerka poznatog novinara Dimitrija Bjelice. Udata je za profesora Nebojšu Pajkića inače koautora jedne od njenih knjiga i ima dvoje dece. Do sada ima više od 55 izdatih knjiga( novela, kratkih priča, scenarija, itd…)
Isidora-Bjelica
Da bi mnogo pisao, moraš još više i da čitaš i zato je portal Mondo i pitao Isidoru šta je njeno omiljeno štivo.
“Iskreno, uvek, i dok sam bila tinejdžerka ja sam najviše volela da čitam knjige koje se tiču duhovnosti, zato sam i bila upisala prvo filosofiju. Naraciju volim u filmovima, ali u knjigama me samo interesuju ideje i tako je i danas. Teško se opredeliti za jednu knjigu, čak sopstvenu, a kamoli od tolikih miliona knjiga. Nisam fetišista da bih to mogla da uradim”, rekla je Bjelica .
Majka Vile Evanđeline i Lava Grigorija smatra da deci i tinejdžerima daju razne knjige da čitaju.
“Ja, na primer, mislim da su bajke za nepripremljene duše opasne i da mogu dovesti do puno potonjeg nerazumevanje i destrukcije. Takođe mislim da je unisona lektira greška, pa deca su toliko različita da bi de fakto psiholog i profesor književnosti morali prema određenoj ličnosti da preporuče lektiru. Žao mi je što deca uče sve i svašta, a ne uče elementarne stvari o ljubavi, praštanju, kontroli misli i emocija, naša deca su kroz sve forme medija bombardovana agresijom i destrukcijom čak i kroz literature”, kazala nam je Isidora Bjelica i navela tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do svoje 18. godine.
1. “Mala psihologija za klince i klinceze” – Alvin M. Frid
2. “Tom Sojer” – Mark Tven
3. “Šahovska čitanka” – Dimitrije Bjelica
Izvir: mondo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama