Искуства из породилишта у Нишу: Гас смејавац скраћује порођај и до два сата

Нешто више од половине породиља у нишком породилишту одлучује се за епидуралну или спиналну анестезију. За оне које то одбију или не могу да приме из медицинских разлога, нишко породилиште је, прво у Србији, увело употребу медицинског гаса који породиљама ублажава страх и бол и олакшава порођај. Овај гас, познатији као „смејавац”, користе породилишта и стоматолози широм света.

Дијана је за азотни оксидул чула пред сам порођај, а како је, као и са првим дететом, желела природни порођај, без епидуралне или спиналне анестезије, одлучила је да током порођаја удише тај гас.

„Јесте порођај био опуштенији, трајао је краће него претходни, не знам да ли је то због тога, али чињеница је да се брже завршило све. Удишем гас пет-шест пута док трају контракције, и тако до наредне“, прича Дијана Стојановић из Ниша.

Лекари објашњавају да се гас удише преко маске када започну болови, да делује брзо, готово тренутно и да се по престанку удисања ресорбује из организма за мање од једног минута. Наводе и низ других предности.

„Изазива благу седацију, врло битно да делује анксиолитички, значи смањује страх. Страх сам по себи прави бол, значи делује и аналгетички и неке студије су показале да се порођај уз коришћење тог гаса скраћује за два сата“, објашњава доцент др Дејан Митић, директор Гинеколошко-акушерске клинике УКЦ „Ниш“.

Гас се користи на захтев породиље и није замена за епидуралну или спиналну анестезију, а лекари кажу да порођај протиче у опуштенијој атмосфери.

Нишко породилиште после паузе због пандемије вратило је и могућност да очеви присуствују порођају. За њих Дом здравља организује курс. За присуство порођају у Нишу се одлучује 30 до 50 очева годишње.

Аутор: РТС