Istorija velikih beogradskih ljubavi (Iva Andrića, Vaska Pope, Branka Ćopića…)

25 septembra, 2017

Ne sudite o knjizi po koricama. Dodali bismo i naslovu. Ova knjiga na prvi pogled deluje kao jedna zbirka ljubavnih priča koja se čita onako, u hodu. Ali je daleko od toga.
Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda donosi priče o onim poznatim i manje poznatim, srećnim i nesrećnim ljubavima koje kriju stare beogradske kuće. Otkrivajući tajne nekada ljubomorno čuvanih slavnih ljubavi, ova knjiga vodi čitaoca kroz jednu sasvim drugačiju istoriju Beograda. Čitajući o ljubavi kneza Miloša i kneginje Ljubice, čitalac saznaje mnogo više od onoga što je činilo njihovu vezu. Saznaće kako je nastao Konak kneginje Ljubice, zašto je knez Miloš svoju kneginju osudio na smrt a zašto ovu presudu povukao i zašto su se voleli samo kada su bili razdvojeni.
Sve ljubavne priče u ovoj knjizi su svojevrstan osvrt na istoriju grada i okolnosti u kojima su se te ljubavi zbile. To je vodič o tajnim vezama Ive Andrića, Milutina Milankovića, kraljevskih parova iz dinastije Obrenovića i Karađorđevića, o dvorskoj romani Josipa Broza i desetina drugih značajnih ličnosti opisanih u ambijentu palata sa utisnutim pečatom vremena.
Ono što posebno intrigira je što sve adrese opisanih kuća i danas postoje tako da je čitanje ove knjige istovremeno poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije – od kneza Miloša do današnjih dana, od Ite Rine do Jelene Dimitrijević, Branka Ćopića, Vaska Pope…
Čitanje ove knjige je ulazak u avanturu u kojoj pratimo kako grad raste sa svojim zdanjima i ljubavnim pričama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama