Истраживачи тврде: Дечји мозак развијају путовања, а не играчке

9 фебруара, 2020

Колико често путујете са својом децом?


Ако припадате оној групи родитеља која се труди да заустави гомилање играчака у свом дому, имамо добре вести за вас. Стручњаци савјетују да путовања и нова искуства боље утичу на дечји развој од скупих играчака. Путовања могу убрзати развој дечјег мозга.

Дјечја психолошкиња Маргот Сундерланд тврди да одлазак на одмор представља одличну инвестицију у развој дечјег мозга.

“Када одете на породични одмор, вежбате два генетички интегрисана система која се налазе дубоко у лимбичком делу мозга. Ови делови се ретко ‘вежбају’ код куће. Постоји ‘систем игре’ и ‘систем тражења'”, истакнула је психолошкиља за  Healthy holistic living.

Благостање и срећа детета

Према речима психолошкиње Сундерланд, “систем игре” у мозгу се вежба сваки пут када детету закопате ноге у песак, убаците га у базен или га носите на леђима. Док се “систем тражења” у мозгу вежба сваки пут кад истражујете заједно.

Вежбањем ова два система се стимулише раст фронталног режња. Тај део мозга је задужен за когнитивно функционисање, решавање проблема, емоционалну експресију, памћење, језик и процену. Што више будете вежбали њихове способности, деца ће постајати јача.

Када одведете децу на одмор, они имају могућност истраживати место у којем се налазе. То активира њихов систем тражења. Вежбањем ова два система кроз породични одмор доприносите целокупној срећи и благостању детета.

Приликом активације тих система, у нашем мозгу се ослобађају неурохемијске твари допамин, окситоцин и опиоиди. Ове материје подржавају наше осећаје блискости у везама. Оне, такође, смањују стрес и помажу нам да се осећамо добро и сигурно.

Студија која је спроведена 2017. године је доказала да се због времена које проведемо с породицом осећамо вољено. У тој студији је учествовало 495 мушкараца и жена (од 18 до 93 године). Они су морали да попуне упитник и одговоре на питања на тему “Због чега се људи осећају вољено?”. Свако од 60 постављених питања је почињало с “Већина људи се осећа вољено кад… “.

Истраживачи су дошли до закључка да се већина људи осећа вољено када је у интеракцији с другим људима, а не када добију поклон.

“Наше истраживање је открило да ти микро тренуци позитивности, лепа реч, мажење с дететом или осећај разумевања чине да се људи осећају вољено. Породични одмори пружају прегршт могућности за интеракције пуне љубави, јер је породица лишена свакодневних обавеза и сметњи.”

За следећи рођендан или празник, уместо играчака, размислите о томе да детету и себи поклоните породични одмор. Можете тражити и од других људи (бака и дедова) да уместо куповине играчака, учествују у финансирању породичног одмора. Успомене тог посебног времена које ћете провести заједно као породица ће трајати много дуже од дечје игре било којом играчком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама