Истраживање открило кад родитељи губе контролу над децом

Родитељи почињу да губе контролу над својом децом отприлике у узрасту од 13 година, показала је студија. Након што су годинама надгледали сваки њихов корак, када деца постану тинејџери, родитељи не знају шта они једу, шта раде, са ким се друже.

Четворо од десеторо родитеља брине због хране и пића коју дете конзумира када није са њима, 43 одсто родитеља каже да често налази кесице од брзе хране у дечјој соби или ранцу.

Око 39 одсто родитеља не зна са ким им се дете дружи, што доприноси и томе да губе контролу над исхраном своје деце.

Један од десеторо родитеља верује да је период у којем почињу да губе контролу над својим дететом – већ од десет година.

Студија спроведена у Британији показала је да су њихови страхови оправдани јер скоро 40 одсто родитеља мисли да њихова деца једу много више слаткиша него што су они јели у истом узрасту.

Више од половине родитеља се са децом расправља о исхрани и свакодневно им објашњава колико је важно да једу воће и поврће.

„С обзиром на већу доступност и избор грицкалица, није изненађење што многи родитељи сматрају да деца уживају у брзој храни више него што су они када су били истог узраста. Када су деца сасвим мала, лако је знати шта тачно раде, са ким су, шта једу и пију. Али, како су старији, све више раде оно што желе, раде ствари на свој начин и тешко је контролисати их, посебно када је реч о исхрани“, каже аутор студије.

Студија у којој је учествовало 2.000 родитеља тинејџера старости од 13 до 18 година показала је да шесторо од десеторо сматра да су изгубили контролу над децом јер постају независнија.

Друго истраживање које је спровео OnePoll.com показало је да око 12 одсто родитеља нема представу колико је чоколадица њихово дете појело, а једно од десеторо не зна колико дете једе грицкалица. Исти број родитеља не зна колико газираних напитака је дете попило, а један од 20 родитеља не зна да ли и колико воћа и поврћа дете једе.

Ова студија је показала и да отприлике четворо од десеторо родитеља сматра да је њихово дете пробало алкохол – а заправо 44 одсто тинејџера каже да је већ пробало алкохол.

„Разлог за то може да буде њихово бунтовништво и тестирање новостечене независности“, кажу аутори студије.

Извор: Мондо