Istraživanje otkrilo kad roditelji gube kontrolu nad decom

Roditelji počinju da gube kontrolu nad svojom decom otprilike u uzrastu od 13 godina, pokazala je studija. Nakon što su godinama nadgledali svaki njihov korak, kada deca postanu tinejdžeri, roditelji ne znaju šta oni jedu, šta rade, sa kim se druže.

Četvoro od desetoro roditelja brine zbog hrane i pića koju dete konzumira kada nije sa njima, 43 odsto roditelja kaže da često nalazi kesice od brze hrane u dečjoj sobi ili rancu.

Oko 39 odsto roditelja ne zna sa kim im se dete druži, što doprinosi i tome da gube kontrolu nad ishranom svoje dece.

Jedan od desetoro roditelja veruje da je period u kojem počinju da gube kontrolu nad svojim detetom – već od deset godina.

Studija sprovedena u Britaniji pokazala je da su njihovi strahovi opravdani jer skoro 40 odsto roditelja misli da njihova deca jedu mnogo više slatkiša nego što su oni jeli u istom uzrastu.

Više od polovine roditelja se sa decom raspravlja o ishrani i svakodnevno im objašnjava koliko je važno da jedu voće i povrće.

„S obzirom na veću dostupnost i izbor grickalica, nije iznenađenje što mnogi roditelji smatraju da deca uživaju u brzoj hrani više nego što su oni kada su bili istog uzrasta. Kada su deca sasvim mala, lako je znati šta tačno rade, sa kim su, šta jedu i piju. Ali, kako su stariji, sve više rade ono što žele, rade stvari na svoj način i teško je kontrolisati ih, posebno kada je reč o ishrani“, kaže autor studije.

Studija u kojoj je učestvovalo 2.000 roditelja tinejdžera starosti od 13 do 18 godina pokazala je da šestoro od desetoro smatra da su izgubili kontrolu nad decom jer postaju nezavisnija.

Drugo istraživanje koje je sproveo OnePoll.com pokazalo je da oko 12 odsto roditelja nema predstavu koliko je čokoladica njihovo dete pojelo, a jedno od desetoro ne zna koliko dete jede grickalica. Isti broj roditelja ne zna koliko gaziranih napitaka je dete popilo, a jedan od 20 roditelja ne zna da li i koliko voća i povrća dete jede.

Ova studija je pokazala i da otprilike četvoro od desetoro roditelja smatra da je njihovo dete probalo alkohol – a zapravo 44 odsto tinejdžera kaže da je već probalo alkohol.

„Razlog za to može da bude njihovo buntovništvo i testiranje novostečene nezavisnosti“, kažu autori studije.

Izvor: Mondo