Istraživanje otkriva da nedostatak oca može da promeni DNK deteta

14 avgusta, 2017

Prema novoj studiji, deca koja odrastaju bez oca mogu da pate od zdravstvenih problema.
Naučnici su ispitali DNK od 2420 dece iz 20 američkih gradova kako bi se utvrdilo da li nedostatak oca u kući – zbog fizičke razdvojenosti ili razvoda – ima uticaja na funkciju ćelija, kako je procenjeno prema dužini telomera. Zašto telomere? Zato što ih naučnici smatraju jedinstvenim biološkim satom, jer njihova dužina pomaže da se utvrdi kada ćelije u našim telima umiru. Skraćene telomere povezane su sa gomilom zdravstvenih stanja, kao što su gojaznost i mentalne bolesti, što čini rezultate ove studije prilično zabrinjavajućim – posebno za dečake, čije su telomere bile 40% više pogođene zbog gubitka oca u odnosu na telomere devojčica.
 

Iako je efekat nedostatka oca bio najizraženiji kod dece mlađe od 5 godina, 9-ogodišnjaci koji su pretrpeli gubitak oca imali su telomere koje su bile 14% kraće od onih koji su imali oca. Kada govorimo o razlozima gubitka, efekat je bio najveći kod dece čiji su očevi umrli (16%), zatim deca sa očevima u zatvoru (10%) i oni čiji su roditelji razvedeni (6%).
Čini se da održavanje stabilnog porodičnog prihoda pomaže – posebno u kućama dece čiji su roditelji razvedeni, budući da je većina problema (više od 95 procenata) bila povezana sa problemima u porodičnim prihodima.
Prema naučnicima, ovo istraživanje naglašava važnu ulogu očeva koju imaju u brizi i razvoju dece čiji su roditelji razvedeni ili odvojeni i dokazuju štetnost koju boravak očeva u zatvoru ima po dete.
Autor studije, Dan Noterman, pedijatar i profesor na Univerzitetu Prinston rekao je da rezultati pokazuju važnu ulogu očeva koja je ključna za pravilan razvoj deteta.
Izvor:parents.com/ Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama