Истраживање открива да недостатак оца може да промени ДНK детета

Према новој студији, деца која одрастају без оца могу да пате од здравствених проблема.
Научници су испитали ДНK од 2420 деце из 20 америчких градова како би се утврдило да ли недостатак оца у кући – због физичке раздвојености или развода – има утицаја на функцију ћелија, како је процењено према дужини теломера. Зашто теломере? Зато што их научници сматрају јединственим биолошким сатом, јер њихова дужина помаже да се утврди када ћелије у нашим телима умиру. Скраћене теломере повезане су са гомилом здравствених стања, као што су гојазност и менталне болести, што чини резултате ове студије прилично забрињавајућим – посебно за дечаке, чије су теломере биле 40% више погођене због губитка оца у односу на теломере девојчица.
 

Иако је ефекат недостатка оца био најизраженији код деце млађе од 5 година, 9-огодишњаци који су претрпели губитак оца имали су теломере које су биле 14% краће од оних који су имали оца. Kада говоримо о разлозима губитка, ефекат је био највећи код деце чији су очеви умрли (16%), затим деца са очевима у затвору (10%) и они чији су родитељи разведени (6%).
Чини се да одржавање стабилног породичног прихода помаже – посебно у кућама деце чији су родитељи разведени, будући да је већина проблема (више од 95 процената) била повезана са проблемима у породичним приходима.
Према научницима, ово истраживање наглашава важну улогу очева коју имају у бризи и развоју деце чији су родитељи разведени или одвојени и доказују штетност коју боравак очева у затвору има по дете.
Аутор студије, Дан Нотерман, педијатар и професор на Универзитету Принстон рекао је да резултати показују важну улогу очева која је кључна за правилан развој детета.
Извор:parents.com/ Bebac