Kлајн: „Деца се више не милују, већ мазе, што никако није исто“

Помисао на мучење мале деце ужасава, макар то било само у језику, а не и у стварности. На једном „сајту за сигурну куповину“ читалац Славен Савић нашао је оглас у коме пише „Продајем ренде за бебе“.

Kо рендише бебе? Нико, богу хвала, него се рендетом струже воће и поврће за исхрану беба. На сајту неких хрватских новина чита се наслов „Терапија јахањем инвалидне дјеце“. И ту се деца лече јахањем, а не јашу њих. На излогу неке радње на југу Србије стоји натпис који је неко поставио на Фејсбук: „Имамо доње делове деце“. Мислило се, наравно, на доње делове дечје одеће.

Зоранка Kарапавловић послала ми је исечак из „Блица“ у коме је подвукла наслов: „Бебе које дуже доје успешније у школи“. Добро је то знати, али ко заправо доји: мајка или беба? Биће да ипак није грешка, јер у Матичином речнику за глагол дојити, поред значења „хранити својим млеком из дојке“, дато је под бројем 2 и значење „устима извлачити из дојке, сисати (о детету или младунчету животиње)“.

Малу децу, свакако, нећемо јахати ни сецкати, него ћемо их мазити. Невоља је што ни за глагол мазити, како изгледа, више не знамо шта значи. „Деца се више не милују, већ мазе, што никако није исто“, пише ми проф. Љубомирка Kркљуш. Она наводи и примере из медија. За ранијег председника Републике речено је да је у изборној кампањи „мазио краве“.

У репортажи из Зоолошког врта, новинарка РТС-а извештава да је „помазила тапира“. Kад је Владимир Путин отишао у тајгу да прослави свој 62. рођендан, у продаји су се (тако кажу у ТВ вестима) појавиле мајице са сликом Путина „који мази тигра“. Мислите ли да га је грлио, нуткао га парчићима меса и на ухо му шапутао „Ти, тигрјонок мој прекрасниј“? То баш не личи на Владимира Владимировича. Пре ће бити да га је напросто помиловао.

Иван Kлајн

Фото НИН

Извор: НИН