Ivana Kovačević: Nastava treba da bude osmišljena tako da se razviju potencijali svakog učenika

6 februara, 2020

Digitalne tehnologije igraju veoma značajnu ulogu u obrazovnom procesu. U nastavnoj praksi potvrdile su se prednosti korišćenja različitih digitalnih obrazovnih sredstava. 

Uzimajući u obzir da učenici uče na mnogo različitih načina, nastava treba da bude osmišljena tako da se razviju potencijali svakog učenika. Neki učenici najbolje usvajaju znanja i veštine dok slušaju, drugi dok posmatraju, treći kada pišu, crtaju, prave šeme ili dok diskutuju, čitaju i prepričavaju naučeno gradivo. Svako dete uči i izražava se na svoj način. Stoga, u nastavni proces mogu se uvoditi raznolika obrazovna sredstva i metode da bi učenje bilo uspešno.

Prednosti digitalnih udžbenika

Poslednjih godina pojavio se digitalni udžbenik kao sveobuhvatno i praktično obrazovno sredstvo, čijom su upotrebom značajno oplemenjeni različiti načini usvajanja znanja. U ovom udžbeniku nalaze se pažljivo didaktički oblikovani sadržaji. Vizuelni nastavni sadržaji podrazumevaju crteže, fotografije, ilustracije, stripove i mogu biti zastupljeni u udžbenicima svih predmeta. Njima se učenici uspešno motivišu za rad, posebno u mlađim razredima osnovne škole. Tekstualni nastavni sadržaji pristupačni su za čitanje različitim tempom. Često su udruženi sa auditivnim materijalima, prisutnim najčešće u udžbenicima za srpski jezik i književnost, strane jezike i muzičku kulturu, i pogoduju učenicima koji uče slušajući, a mogu biti veoma značajni i učenicima koji imaju različite poteškoće u čitanju ili su sprečeni da koriste štampane udžbenike iz mnoštva različitih razloga.

Posebno treba istaći organizaciju sadržaja u digitalnim udžbenicima, kojima se učenik postupno uvodi u lekciju – pažljivo planiranim koracima putem manjih celina. One prethode interaktivnim pitanjima i zadacima koji dovode učenika do različitih zapažanja, zaključaka, kao i do sistematično i trajno usvojenih znanja predviđenih programom nastave i učenja za svaki predmet.

Kada se radi o nastavi na daljinu ili usvajanju nastavnih sadržaja dok je učenik odsutan zbog bolesti, digitalni udžbenik dobija poseban značaj, jer sve aktivnosti i učenje mogu da se odvijaju na internetu i pomoću pametnih uređaja. Moji učenici se na početku godine prijavljuju na e-učionicu, portal za digitalno obrazovanje, gde su im na jednom mestu dostupni udžbenici iz kojih će učiti i usvajati znanja. Sadržaje koje delim sa učenicima najčešće prikazujem pomoću pametne table ili posredstvom deljenja ekrana, a ako se nastava odvija na internetu, pomoću programa za komunikaciju. Na ovaj način ostvaruje se kontinuirano usvajanje gradiva, čak i kada je učenik privremeno sprečen da pohađa nastavu. 

Momenat uvođenja digitalnog udžbenika u nastavu možemo smatrati prekretnicom u obrazovnom procesu, jer se u praksi ovakav udžbenik pokazao kao pogodno sredstvo za učenje koje je prilagođeno svim učenicima, bilo da rade po redovnom ili individualnom obrazovnom planu.

Autor: Ivana Kovačević, nastavnik srpskog jezika i književnosti i autor digitalnih udžbenika Izdavačke kuće „Novi Logos”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama