Ивана Ковачевић: Настава треба да буде осмишљена тако да се развију потенцијали сваког ученика

6 фебруара, 2020

Дигиталне технологије играју веома значајну улогу у образовном процесу. У наставној пракси потврдиле су се предности коришћења различитих дигиталних образовних средстава. 

Узимајући у обзир да ученици уче на много различитих начина, настава треба да буде осмишљена тако да се развију потенцијали сваког ученика. Неки ученици најбоље усвајају знања и вештине док слушају, други док посматрају, трећи када пишу, цртају, праве шеме или док дискутују, читају и препричавају научено градиво. Свако дете учи и изражава се на свој начин. Стога, у наставни процес могу се уводити разнолика образовна средства и методе да би учење било успешно.

Предности дигиталних уџбеника

Последњих година појавио се дигитални уџбеник као свеобухватно и практично образовно средство, чијом су употребом значајно оплемењени различити начини усвајања знања. У овом уџбенику налазе се пажљиво дидактички обликовани садржаји. Визуелни наставни садржаји подразумевају цртеже, фотографије, илустрације, стрипове и могу бити заступљени у уџбеницима свих предмета. Њима се ученици успешно мотивишу за рад, посебно у млађим разредима основне школе. Текстуални наставни садржаји приступачни су за читање различитим темпом. Често су удружени са аудитивним материјалима, присутним најчешће у уџбеницима за српски језик и књижевност, стране језике и музичку културу, и погодују ученицима који уче слушајући, а могу бити веома значајни и ученицима који имају различите потешкоће у читању или су спречени да користе штампане уџбенике из мноштва различитих разлога.

Посебно треба истаћи организацију садржаја у дигиталним уџбеницима, којима се ученик поступно уводи у лекцију – пажљиво планираним корацима путем мањих целина. Оне претходе интерактивним питањима и задацима који доводе ученика до различитих запажања, закључака, као и до систематично и трајно усвојених знања предвиђених програмом наставе и учења за сваки предмет.

Када се ради о настави на даљину или усвајању наставних садржаја док је ученик одсутан због болести, дигитални уџбеник добија посебан значај, јер све активности и учење могу да се одвијају на интернету и помоћу паметних уређаја. Моји ученици се на почетку године пријављују на е-учионицу, портал за дигитално образовање, где су им на једном месту доступни уџбеници из којих ће учити и усвајати знања. Садржаје које делим са ученицима најчешће приказујем помоћу паметне табле или посредством дељења екрана, a ако се настава одвија на интернету, помоћу програма за комуникацију. На овај начин остварује се континуирано усвајање градива, чак и када је ученик привремено спречен да похађа наставу. 

Моменат увођења дигиталног уџбеника у наставу можемо сматрати прекретницом у образовном процесу, јер се у пракси овакав уџбеник показао као погодно средство за учење које је прилагођено свим ученицима, било да раде по редовном или индивидуалном образовном плану.

Аутор: Ивана Ковачевић, наставник српског језика и књижевности и аутор дигиталних уџбеника Издавачке куће „Нови Логос”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама