Вежбе емпатије за ученике – ИДЕЈЕ за игру на часу, питања за дискусију, теме за разговор

Често размишљамо о емпатији као о урођеној карактеристици, односно као о нечему са чим се родимо или не. Међутим, емпатија се може научити и развијати од малих ногу.

У својој суштини, емпатија је способност да разумемо како се друга особа осећа. Без ове вештине немогуће је створити чврста пријатељства нити изградити осећај заједништва и повезаности код ученика.

Баш у првој недељи ове школске године темом емпатије интензивно ће се бавити и школе у целој Србији. То ће, према смерницама које је послало Министарство просвете, бити најважнија тема у првим данима школе.

На срећу, подучавање емпатије не мора бити превише компликовано или озбиљно. Наставници могу помоћи ученицима тако што ће их подучавати путем емпатичних активности и игара.

Делимо неколико идеја које би могле да функционишу у вашој учионици.

Играње улога

Улазак у карактер је једна од најзабавнијих и најпоучнијих врста емпатичних игара. Омогућава ученицима да примене своје разумевање садржаја у стварном свету. Било да се ради о лику из књиге или историјској личности, ако замолите своје ученике да уђу у ципеле друге особе, помоћи ће им да развију снажан осећај емпатије.

Нека ученици напишу кратку причу из перспективе неког лика.

Замолите групу ученика да заједно одглуме сцену из романа или представе.

Одредите дан „обуците се као свој омиљени лик“ и нека ученици покажу зашто су изабрали одређену особу/лик.

Поента играња улога је да замислите живот из перспективе друге особе. Обавезно поставите питања која изазивају размишљање попут: „Шта ову особу чини срећном?“ или „Који су њени изазови?“ Навођење ученика да критичније размишљају о лику може им помоћи да промене перспективу.

Идентификовање емоција

Ако су ваши ученици у основној или средњој школи, почните од нечег једноставног. Идентификовање и моделовање различитих емоција може бити основни, али забаван увод у емпатију. Ево неколико идеја за учење младих ученика о различитим емоцијама:

Напишите листу емоција на табли и замолите ученике да изразе ту емоцију на својим лицима.

Играјте игру у којој једна особа одглуми емоције, а остали морају да погоде о којим емоцијама је реч.

Представите ученицима сцену или сценарио и замолите их да одглуме како би се осећали у тој ситуацији.

Одличан увод у емоције и емпатију може да буде ако питате своје ученике: „Како бисте се осећали да…“.

Проверавајте ученике

Стављање себе у ципеле друге особе одличан је начин да научите емпатију. Можете научити да цените осећања друге особе, чак и ако још не разумете своја.

Зато је добра идеја да редовно проверавате своје ученике. Будите спремни да поставите питања релевантна за узраст и околности ученика. Ево неких примера:

Питања о емпатији за основце:

 • Шта те чини срећним, узнемиреним, љутим или тужним?
 • Како знаш да те неко слуша?
 • Шта бисте рекли другарици из разреда која је била тужна?
 • Какав је осећај када вас неко прекида или не слуша шта говорите?

Та питања могу бити мало превише лака ако подучавате старију децу. Размотрите ова питања о емпатији за ученике средњих школа:

 • Шта значи ставити се у нечију кожу?
 • Можете ли да се сетите искуства у коме бисте желели да неко разуме како се осећате?
 • Како можете показати бољу емпатију према другим људима?

Питања о емпатији за средњошколце:

 • Како се емпатија разликује од симпатије?
 • Зашто мислите да је неким људима лакше да саосећају са другима?
 • Шта мислите како друштвени медији утичу на нашу способност да осећамо емпатију?
 • Ко је неко ко добро показује емпатију? Због чега се тако осећаш?

Ово су примери питања која ће помоћи вашим ученицима да критички размисле о емпатији и о томе како се она може природно развити у вештину.

Интервју и уметнички пројекти

Ако ваши ученици воле да раде својим рукама, интервју/уметнички пројекат може бити одличан метод подучавања емпатије. Задатак почиње тако што ученици одаберу особу из школе коју желе боље да упознају.

Након што обаве серију интервјуа, дозволите им да креирају визуелни приказ особе. То може бити скулптура, портрет, колаж или било који други уметнички медиј. Размишљање о животном искуству те особе и претварање онога што знају у уметничко дело помоћи ће у неговању емпатије.

Колаж емоција

Ако тражите активности подучавања емпатије које укључују уметничка дела, ево још једне идеје: дозволите својим ученицима да направе „колаж осећања“ који представља различите емоције које осећају с времена на време.

Донесите гомилу часописа и новина, заједно са другим занатским потрепштинама у учионицу. Нека ваши ученици искористе своју машту да изаберу слике и текст. Не заборавите да сваки ученик објасни разреду своје изборе за свој „колаж осећања“ и метод размишљања на крају активности.

Зашто је емпатија важна

Имајте на уму, игре емпатије су више од вежбе изградње тима или начина да се убије време. Када изградите емпатију у учионици, негујете окружење безбедности, заједнице и разумевања. На крају, ово ће помоћи сваком ученику и наставнику да створе дубље и значајније односе.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.