Иво Андрић: Радите свој посао не гледајући ни лево ни десно

Радите свој посао не гледајући ни лево ни десно, ни иза себе ни преда се, али свој циљ постављајте високо, и тражите мало од света око себе (што мање, то боље!), али много од себе и свога дела.
deteeУверен сам да је већина од нас од почетка ударила себи сувише мален и сувише близак циљ, и да је више и боље могла од онога што је желела да уради и постигне.
Желите много, тежите смело и далеко и високо, јер високи циљеви откривају и умногостручавају снаге у нама.
Тежите смело ка савршенству великих дела, а радите предано и стрпљиво на ограниченим и мучним појединостима без сјајног видика, јевтиног самозадовољства и таште величине. Циљевима својим живите, а трошите се нештедимице на сивим и невидљивим пословима сваког дана и сата.
Често помишљајте да је живот јачи и свет богатији него што ми то у сваком поједином тренутку можемо да сагледамо, и не губите из вида да у сваком од нас има непознатих могућности, да у ходу стичемо снаге. Хтети далеко и желети много, кад је реч о постављању несебичних циљева, није грех, није опасно.
Погрешно је и опасно ударити себи сувише блиску мету, јер то значи изневерити и себе и друге, остати дужан животу.
Будите неповерљиви и стварни, строги према себи при извођењу сваке појединости, скромни при њиховој оцени, али код постављања циљева будите храбри и великодушни, мислите смело и гледајте далеко.
 
Иво Андрић