Из Министарства стиже деманти: Није тачно да ученици могу да траже два понављања контролног

На сајту дневног листа „Данас” јуче је објављен деманти који је стигао из Министарства просвете, а који се тиче недавних спекулација да ће ђаци моћи да траже два понављања контролног, ако не буду задовољни резултатом.

Изјаву Марије Крнете из Министарства просвете да „ученик највише два пута може да тражи понављање контролног“ и да ће се „тестови понављати на захтев разредних старешина, али и ђака“, пренео је и наш портал. Из Министарства то, међутим, демантују.

– Понављају се само оне писмене провере на којима је више од половине ученика једног одељења добило слабу оцену. Писмена провера се тада понавља за те и ученике који нису задовољни оценом на тој провери. Писмене провере на којима није било више од 50 одсто слабих оцена се не понављају, без обзира на незадовољство појединих ученика постигнутим резултатом – кажу у Министарству за Данас.

У Правилнику о оцењивању у основној школи, који је донет још 2013. и Правилнику о оцењивању у средњој школи из 2015. (који и даље важе) пише да се распоред писмених задатака и писмених провера дужих од 15 минута објављује за свако одељење на огласној табли школе, односно на њеној званичној интернет страни, најкасније до краја треће наставне недеље у сваком полугодишту. Наставник је дужан да пет дана пре провере обавести ђаке који садржаји ће бити на контролном, односно писменом. У Министарству кажу да се поменуте одредбе, иако важе више година, у појединим школама не примењују доследно и да би било добро да се на саветима родитеља и родитељским састанцима више разговора о правима и обавезама, како ученика, тако и наставника у процесу оцењивања.

Нетачна је и информација да се оцене са 15-минутних провера знања нигде не уписује и не треба да утичу на крајњу оцену. Правилник прописује да се те оцене не уносе у дневник, али их наставници бележе у своје педагошке свеске и итекако их узимају у обзир када изводе закључну оцену.