Izabrane škole za prvu fazu sprovođenja programa stručnog usavršavanja za dostizanje osnovnog nivoa digitalnih kompetencija za nastavnike

7 jula, 2017
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  uputilo je JAVNI POZIV svim osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji za učešće u prvoj fazi sprovođenja programa stručnog usavršavanja za dostizanje osnovnog nivoa digitalnih kompetencija za nastavnike osnovnih i srednjih škola.
Komisija je izvršila uvid u podnete prijave i prema utvrđenim kriterijumima sačinila listu škola i odredila broj obuka koje će škola dobiti u prvoj fazi. Obuka je, u ovom momentu, obezbeđena za 2276 zaposlenih u 205 škola. Škole koje su aplicirale, a nisu sada ušle u program obuke, biće uključivane prema dinamici koju će diktirati  obezbeđivanje dodatnih sredstava.
Odluku koja sadrži spisak škola i broj dobijenih obuka možete preuzeti OVDE.
Program stručnog usavršavanja realizovaće se u školama prema dinamici i na lokacijama uslovljenim brojem učesnika iz jedne škole odnosno jedinice lokalne samouprave i tehničkim uslovima za realizaciju, počev od 15. avgusta 2017. godine. Program stručnog usavršavanja biće besplatan za učesnike.
 Na adresu Ministarstva prispelo je pet stotina sedamdest prijava.  Škole su u prijavi poslale podatke o ukupnom broju nastavnika i stručnih saradnika, broju nastavnika koji su prema upitniku za samovredovanje procenili da ne dostižu osnovni nivo digitalnih kompetencija i broju računara koji mogu istovremeno da budu na internetu i koriste se u toku obuke.
Kriterijumi za odabir škola su bili:

 1. broj kandidata u odnosu na veličinu kolektiva (do 30% kolektiva prijavljeno za obuku),
 2. tehnički uslovi – broj računara povezanih na internet tako da se može organizovati obuka,
 3. teritorijalni raspored škola,
 4. veće uključivanje gimnazija u obuke,
 5. broj nastavnika uključen u obuke relativno srazmeran broju stanovnika okruga,
 6. u okruzima u kojima nije bio dovoljan broj škola koje su iskazale potrebe za manje od 30% kolektiva, ili nije bilo tehničkih mogućnosti da se uključe svi prijavljeni kandidati, školama je dodeljen manji broj mesta na obuci nego što je traženo, a ostali nastavnici će, u slučaju potrebe, dobiti obuke u nekoj od sledećih faza.

Očekuje se da u slučajuevima kad je školi smanjen broj mesta u odnosu na traženi, obuku pohađaju kandidati sa najnižim nivom digitalnih kompetencija.
Radi organizacije obuka potrebno je da školski koordinatori u najkraćem mogućem roku dostave dodatne podatke putem upitnika http://upitnici.mpn.gov.rs/index.php/945824?lang=sr
Dodatne informacije mogu se dobiti upitom na elektronsku adresu: obuke.digikomp@mpn.gov.rs

 

Izvor: mpn.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Izabrane škole za prvu fazu sprovođenja programa stručnog usavršavanja za dostizanje osnovnog nivoa digitalnih kompetencija za nastavnike

 1. Ana kaže:

  SELO GORI, A BABA SE CESLJA !
  TOLIKO O IDEJAMA VRLOG MINISTARSTVA.

 2. Moravac kaže:

  Na rečima liči na ozbiljan napor da se nešto uradi …
  Posle drugog čitanja zaključio sam da od cele inicijative imamo da samo liči na napor da se nešto uradi.
  U suštini imamo jedno poveliko palamuđenje prosvetnih radnika. Pa način na koji se radi je čist fijasko.
  Prvo. Period je godišnjih odmora i male su šanse da je neko od prosvetnih radnika u toku sa ovom inicijativom jer se odmaraju a oni koji su u toku očigledno imaju ozbiljan psihički problem jer umesto da se odmaraju oni “rade’.
  Sama inicijativa ima ozbiljnu konstrukcionu grešku a to je da su nastavnici informatike i računarstva i nastavnici TiO marginalizovani a ćerka mi kaže i poniženi jer su zaobiđeni.
  Ako je stvarni cilj sabotiranje digitalizacije u prosveti onda je ovo odličan primer kako dobro postavljene ciljeve dovesti do moralnog, finansijskog i organizacionog fijaska.
  Razumem da je rukovodiocima projekta cilj da se uzme neka lova (priča se o hiljadama EURa za rukovodioca projekta i menadžment projekta) ali su svoju ambiciju za brzu i laku lovu trebali ipak da kontrolišu. Pa oni su Ministarstvo prosvete srozali ovakvim načinom rada (ovim projektom) na nivo trećerazredne NVO, pardon udruženja.
  I ministar i njegovi sradnici ne vide ovo što većina prosvetnih radnika vidi i čemu se podsmevaju.
  Da su stvarno hteli nešto da urade osim da drpe laku lovu mogli su da uključe nastavnike koji se profesionalno bave informatikom u navedenim školam koji su poniženi i samim tim besni
  Jasno je da je fijasko i podsmevanje Ministarstvu neizbežno.
  Jednom rečju sramota za Ministarstvo.

  1. E-učenje kaže:

   Vašem komentaru dodajem”ako bi uzeli informatičare,stručne osobe iz kolektiva”njihovi stalni saradnici ostali bi bez ”tezgi”.Jasno postoji ekipa istih ”prijatelja”iz doba prvih seminara o elektronskom učenju koji sada ”šefuju”.(Mislim da mi neki zakon ili Pravilnik ne odobrava da ih nabrojim),

   1. Moravac kaže:

    Možemo očekivati interesantne situacije u periodu pred nama. Godišnji odmori daju vremena da se celovito sagleda situacija. A situacija sa digitalizacijom/informatizacijom u Srbiji a prevashodno u prosveti nije nimalo ohrabrujuća.
    Previše je tu lobija koji žele da se dočepaju državnih para prodajući digitalnu maglu neukim političarima, ministrima i generalno opštoj javnosti.
    A da je ovaj projekat prilično nezbiljan i osmišljen zbrda-zdola da bi se nekome bukvalno drpila lova pokazuje i zahtev da školski koordinatori hitno dostave dodatne podatke što se svodi na popunjavanje novog upitnika za konkurisanje sa dodatnim poljima/podacima. Prilično neozbino i neprofesionalno od strane NVO Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja. Sada je vreme godišnjih odmora po rešenjima škola. Ajde da vidim direktora koji će da prekine nekome odmor da bi se popunio upitnik. Pa radnik odmah ima pravo da traži sve prinadležnosti u toj situaciji a zbog najavljenih otpuštanja svi sindikati sa pojačanom pažnjom posmatraju rad direktora i Ministarstva.
    Imamo da su nosioci projekta predložili direktorima škola da sprovedu mobing nad “koordinatorima”. Ćerka mi kaže da nije u pitanju samo koordinator koji je obično ili nastavnik TO ili informatike već i pedagog ili psiholog i sekretar škole koji imaju tražene podatke.
    Sa ovim projektom ulazimo u letnje/jesenji period skandala u prosveti.
    A sindikati traže razlog da počnu sa štrajkom. Izgleda da je početak sledeće školske godine krajnje nezvestan.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama