Изабране школе за прву фазу спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике

7 јула, 2017
Министарство просвете, науке и технолошког развоја  упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ свим основним и средњим школама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе у Републици Србији за учешће у првој фази спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике основних и средњих школа.
Комисија је извршила увид у поднете пријаве и према утврђеним критеријумима сачинила листу школа и одредила број обука које ће школа добити у првој фази. Обука је, у овом моменту, обезбеђена за 2276 запослених у 205 школа. Школе које су аплицирале, а нису сада ушле у програм обуке, биће укључиване према динамици коју ће диктирати  обезбеђивање додатних средстава.
Одлуку која садржи списак школа и број добијених обука можете преузети ОВДЕ.
Програм стручног усавршавања реализоваће се у школама према динамици и на локацијама условљеним бројем учесника из једне школе односно јединице локалне самоуправе и техничким условима за реализацију, почев од 15. августа 2017. године. Програм стручног усавршавања биће бесплатан за учеснике.
 На адресу Министарства приспело је пет стотина седамдест пријава.  Школе су у пријави послале податке о укупном броју наставника и стручних сарадника, броју наставника који су према упитнику за самовредовање проценили да не достижу основни ниво дигиталних компетенција и броју рачунара који могу истовремено да буду на интернету и користе се у току обуке.
Критеријуми за одабир школа су били:

 1. број кандидата у односу на величину колектива (до 30% колектива пријављено за обуку),
 2. технички услови – број рачунара повезаних на интернет тако да се може организовати обука,
 3. територијални распоред школа,
 4. веће укључивање гимназија у обуке,
 5. број наставника укључен у обуке релативно сразмеран броју становника округа,
 6. у окрузима у којима није био довољан број школа које су исказале потребе за мање од 30% колектива, или није било техничких могућности да се укључе сви пријављени кандидати, школама је додељен мањи број места на обуци него што је тражено, а остали наставници ће, у случају потребе, добити обуке у некој од следећих фаза.

Очекује се да у случајуевима кад је школи смањен број места у односу на тражени, обуку похађају кандидати са најнижим нивом дигиталних компетенција.
Ради организације обука потребно је да школски координатори у најкраћем могућем року доставе додатне податке путем упитника http://upitnici.mpn.gov.rs/index.php/945824?lang=sr
Додатне информације могу се добити упитом на електронску адресу: obuke.digikomp@mpn.gov.rs

 

Извор: mpn.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Изабране школе за прву фазу спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике

 1. Ana каже:

  SELO GORI, A BABA SE CESLJA !
  TOLIKO O IDEJAMA VRLOG MINISTARSTVA.

 2. Моравац каже:

  На речима личи на озбиљан напор да се нешто уради …
  После другог читања закључио сам да од целе иницијативе имамо да само личи на напор да се нешто уради.
  У суштини имамо једно повелико паламуђење просветних радника. Па начин на који се ради је чист фијаско.
  Прво. Период је годишњих одмора и мале су шансе да је неко од просветних радника у току са овом иницијативом јер се одмарају а они који су у току очигледно имају озбиљан психички проблем јер уместо да се одмарају они “раде’.
  Сама иницијатива има озбиљну конструкциону грешку а то је да су наставници информатике и рачунарства и наставници ТиО маргинализовани а ћерка ми каже и понижени јер су заобиђени.
  Ако је стварни циљ саботирање дигитализације у просвети онда је ово одличан пример како добро постављене циљеве довести до моралног, финансијског и организационог фијаска.
  Разумем да је руководиоцима пројекта циљ да се узме нека лова (прича се о хиљадама ЕУРа за руководиоца пројекта и менаџмент пројекта) али су своју амбицију за брзу и лаку лову требали ипак да контролишу. Па они су Министарство просвете срозали оваквим начином рада (овим пројектом) на ниво трећеразредне НВО, пардон удружења.
  И министар и његови срадници не виде ово што већина просветних радника види и чему се подсмевају.
  Да су стварно хтели нешто да ураде осим да дрпе лаку лову могли су да укључе наставнике који се професионално баве информатиком у наведеним школам који су понижени и самим тим бесни
  Јасно је да је фијаско и подсмевање Министарству неизбежно.
  Једном речју срамота за Министарство.

  1. E-učenje каже:

   Vašem komentaru dodajem”ako bi uzeli informatičare,stručne osobe iz kolektiva”njihovi stalni saradnici ostali bi bez ”tezgi”.Jasno postoji ekipa istih ”prijatelja”iz doba prvih seminara o elektronskom učenju koji sada ”šefuju”.(Mislim da mi neki zakon ili Pravilnik ne odobrava da ih nabrojim),

   1. Моравац каже:

    Можемо очекивати интересантне ситуације у периоду пред нама. Годишњи одмори дају времена да се целовито сагледа ситуација. А ситуација са дигитализацијом/информатизацијом у Србији а превасходно у просвети није нимало охрабрујућа.
    Превише је ту лобија који желе да се дочепају државних пара продајући дигиталну маглу неуким политичарима, министрима и генерално општој јавности.
    А да је овај пројекат прилично незбиљан и осмишљен збрда-здола да би се некоме буквално дрпила лова показује и захтев да школски координатори хитно доставе додатне податке што се своди на попуњавање новог упитника за конкурисање са додатним пољима/подацима. Прилично неозбино и непрофесионално од стране НВО Министарство просвете,науке и технолошког развоја. Сада је време годишњих одмора по решењима школа. Ајде да видим директора који ће да прекине некоме одмор да би се попунио упитник. Па радник одмах има право да тражи све принадлежности у тој ситуацији а због најављених отпуштања сви синдикати са појачаном пажњом посматрају рад директора и Министарства.
    Имамо да су носиоци пројекта предложили директорима школа да спроведу мобинг над “координаторима”. Ћерка ми каже да није у питању само координатор који је обично или наставник ТО или информатике већ и педагог или психолог и секретар школе који имају тражене податке.
    Са овим пројектом улазимо у летње/јесењи период скандала у просвети.
    А синдикати траже разлог да почну са штрајком. Изгледа да је почетак следеће школске године крајње незвестан.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама